Прописима до поштовања воље задужбинара

Задужбинарство у Србији развило се после Првог светског рата. После Другог светског рата, често се није поштовала воља задужбинара, имовину је одузимала држава, а задужбинама се мењала намена.

Када је тестаментом, трговац и велики добротвор Никола Спасић, завештао имовину, није слутио да ће ова и још пет зграда у центру Београда бити национализоване. Више од пола века, њоме располаже држава.

"Зграда је као што видите напуштена. Нико о њој не води рачуна и ми покушавамо да спречимо да се опет неко не усели да опет неко не направи штету тако да када нам буде враћена зграда, ми је добијемо у колко-толко добром стању", каже Војин Ђекић из Задужбине Николе Спасића.

Закон о враћању одузете имовине и обештећењу омогућио је да зграда коју је градио и у њој живео Никола Спасић буде враћена задужбини. То је само један од примера несавесног коришћења јавне имовине, упозоравају у Мрежи за реституцију.

"Зашто да се ми задужујемо, зашто да водимо толико рачуна о финансијама, о новцу, о нечему чега нема? Да смањујемо пензије а с друге стране имамо толиико непописане имовине која када се врати кроз реституцију, она доноси сигурне дугорочне стабилне приходе зато јер људи плаћају порез", објашњава Миле Антић из Мреже за реституцију.

Шездесетих година, државну имовину на коришћење, без накнаде, добијала су разна друштвена предузећа. Она је потом издавана у закуп, а било је и покушаја отуђења. Такву праксу, кажу у Дирекцији за имовину, решили су да прекину.

"Предузеће које је од државе добило да користи, без накнаде, неколико хиљада квадрата у центру града пре седамнаест година,није се домћински односило према тој имовини. Издавали су је у под закуп , чак и неким министарствима. Покушали су и да је отуђе. Влада је раскинула тај уговор који је потписан на 20 година. Сада је држава корисник сопствене имовне без посредника", каже Јован Воркапић из Дирекције за имовину.

У поступку враћања одузете имовине старим власницима и пописом државне својине, у Србији ће се уредити имовинско-правни одоноси, верују у Агенцији за реституцију.

Напомињу да и остале институције, локална самоуправа, министарства пре свега, треба интензивније да се укључе у поступак реституције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво