Преполовљен број огласа за продају некретнина

Свако ко оглашава некретнину мора да остави личне податке, кажу у огласној компанији. Ако неко пријави лажног власника или лажну агенцију, који продају да би узели провизију, пријављенима се забрањује постављење нових огласа а такав оглас се брише.

Према Закону о посредовању у промету некретнина, само посредник са уговором о продаји или власник могу да дају оглас. Тржишна инспекција је контролисала примену тог закона и за неколико месеци број огласа за продају некретнина је - преполовљен.

Упркос томе, агенције сматрају да ће ове године, забраном рада нелегалне конкуренције, убрзати и повећати промет.

"Мање агенције, оне које су то успут радиле које се нису тиме озбиљно бавиле, оне су се угасиле или се просто више не оглашавају. Имамо ситуацију да је сада пад у броју огласа 30 до 50 одсто оглашених некретнина", истиче Катарина Богдановић из Хало огласа.

У агенцијама кажу да су оглашавани и непостојећи станови, да би се јавили купци и тако дошло до посла. Велики број огласа успоравао је продају, јер је давао лажну слику купцима да могу да нађу боље решење, за мање новца.

"Ми очекујемо да у наредном кварталу, првом кварталу 2015. године промет некретнина, број реализованих трансакција порасте, зато што ће се људи брже одлучивати да купе некретнину, јер ће у понуди имати само некретнине које су оглашене са правом ценом", рекао је Ненад Ђорђевић из Кластер некретнина.

Тржишна инспекција је само у периоду од 20. октобра до 30. новембра извршила 168 инспекција и поднела 15 пријава против фирми посредника у промету и закупу непокретности.

"Девет одсто привредих субјеката је у преступу. То је јако добар резултат и показује да кодекс пословања и напори групације посредника при Привредној комори, на едукацији посредника, дају добре резултате", каже Жељко Стојановић, саветник у Министарству трговине.

У току је полагање испита прве групе од 719 полазника за професионалне агенте, што ће повећати сигурност у промету некретнина. Они ће бити званично уписани у регистар лиценцираних агената Министарства трговине, који ће преко интернета бити доступан свим грађанима, који желе да провере с ким послују.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво