Издавачи против предложеног Нацрта закона о уџбеницима

Предложени Нацрт закона о уџбеницима треба повући из процедуре зато што својим одредбама о поновном одобравању уџбеника ствара несигурност за издаваче и ауторе, а квалитет уџбеника се ниједном речју и не помиње, речено је на трибини Удружења издавача уџбеника и учила Србије.

Председник Извршног одбора Удружења издавача и члан Радне групе за израду нацрта тог закона, Синиша Јешић оценио је да много елемената тог текста није усклађено са савременим схватањем уџбеника, преноси Бета.

"У уводном делу образложења пише да је нови закон о уџбеницима потребан зато што претходни закон није омогућио повећање квалитета уџбеника. Ми се са таквом оценом не слажемо јер није могуће да током претходних пет-шест година нисмо добили квалитетније уџбенике. Да смо у праву, потврђују и бољи резултати наших ученика на тестовима ПИСА", рекао је Јешић на скупу у Београду.

Оценио је да правовременост и уважавање квалитета уџбеника морају бити императив при изради новог закона, додавши да се чланови радне групе на састанцима у Министарству просвете науке нису изјашњавали о примедбама Удружења издавача на нацрт Закона.

Чланица Извршног одбора Удружења издавача и директорка "Креативног центра" Љиљана Маринковић оценила је да је предложени Нацрт закона "ригидан" према издавачима и ауторима.

"Израда уџбеника је комплексан посао који, да би се обавио квалитетно, захтева стабилност, а свака нова година доноси неизвесност у погледу издавачке делатности. Предложени Нацрт закона нигде не помиње квалитет уџбеника, за његове одредбе је само важно колико кошта уџбеник и коме иду паре", рекла је Маринковићева.

Додала је да је пре доношења новог закона о уџбеницима неопходно дефинисати какво образовање желимо, какав треба да буде његов циљ и коју улогу у томе треба да имају уџбеници.

"Предложени нацрт закона предвиђа поновно одобравање свих уџбеника што је скандалозно. Ново одобравање донеће само хаос и противречне ставове као и несигурност аутора што је неприхватљиво у образовању", рекла је Маринковићева.

Трибином под називом "Ко гаси светло у Министарству просвете - Зашто се укидају квалитетни уџбеници" обележена је десетогодишњица рада Удружења издавача уџбеника и учила Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво