Држава запосленима узме половину зараде

Држава запосленима узима 54,87 одсто месечне зараде, показују резултати истраживања које је које је спроведено у Србији, саопштила је Мрежа за пословну подршку.

Како се наводи, истраживање које се спроведено у оквиру ширег истраживања на нивоу земаља Југоисточне Европе, узело је за полазну тачку истраживања просечну бруто зараду запослених у Србији у септембру 2014. која је износила 71.221 динара, преноси Бета.

Додаје се да је истраживање показало да држава просечном запосленом грађанину месечно узме 27.246 динара на име пореза и доприноса на зараде, а за живот му остави свега 45,13 одсто бруто зараде, односно 43.975 динара колико је била просечна нето зарада у септембру.

Истраживање је показало да када се од те нето зараде одузму и сви остали трошкови које месечно намеће држава, запосленом грађанину просечно месечно за све остале животне потребе остане 32.140 динара.

Просечан грађанин Србије месечно плати 4.320 динара пореза на додату вредност када купује основне животне намирнице и робу широке потрошње у продавницама, док је 1.312 динара удео ПДВ-а у укупним ценама комуналних услуга, мобилну и фиксну телефонију,
електричну енергију, струју и гас.

Запослени грађанин просечно месечно потроши 1.970 динара на различите административне таксе, обнављање и вађење одређених докумената, разне трошкове државне и општинске бирократије, док је порез на имовину (на станове и куће) 496 динара.

Просечна месена потрошња робе са акцизном маркицом је 772 динара, а просечна месечна потрошња нафтних деривата по запосленом је 2.965 динара.

"Ови резултати показују да су намети државе на запослене грађане превисоки за сиромашну земљу као што је Србија, што посебно онемогућава младе људе који имају посао да заснују породице и подигну потомство", наглашава се у саопштењу Мреже за пословну подршку.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво