Читај ми!

Зашто верујемо у теорије завере?

Непогоде изазване Хаарпом, сумњив лимун сумњивог порекла, посета владара света... Можда звучи као најава филма научне фантастике, али, многи верују да ништа од наведеног није случајно.

"Они који не верују у теорију завере, то су они који је стварају, који је спроводе и будале које о томе ништа не знају", каже књижевник Дејан Лучић, који сматра да не спада у ту групу: о бројним тајнама и теоријама завере написао је 17 књига.

"Завера постоји и она је јасна - речено је да мора да се смањи број људи на планети, да ће то да се уради уз помоћ вакцина, а те вакцине само морају да се дају словенским народима у Европи и циљ је да се сведе број људи на планети на 500 милиона", прича Лучић.

Авиони не избацују водену пару већ отрове, мајске поплаве нису природна већ намерно изазвана катастрофа, епидемија еболе је намерно изазвана, све је режирано, сви су против нас. За неке - теорије завере, за друге - изговор.

"Људима је некако лакше да конструишу теорију завере. Лакше живе с тим. То има једну снажну идентитетску функцију. Једноставно, живот је лакши и једноставнији када можете да објасните те јако компликоване, невероватне, неразумљиве, немогуће догађаје", објашњава Зоран Ћирјаковић, предавач на Факултету за медије и комуникацију.

Дефинисана је као покушај да се објасни крајњи разлог неког догађаја. У њу верују богати и сиромашни, образовани и мање образовани. Ипак, у теорије завере више се верује у време економских, друштвених, нарочито природних катастрофа. Разлог: страх од непознатог.

"Када се деси нека тако велика непогода прво што се осећамо лоше, уплашено, дакле емоције су нам мање стабилне. Све то што је, ми кажемо велика катастрофа, десило се случајно, нека виша сила", каже Оливер Тошковић, психолог.

Теорије завере опстају и уз помоћ медија. Бомбастични наслови и текстови у којима се открива велика истина, објашњава необјашњиво, добро се продају.

"Теорија завере или спиновање неких теорија које делују јако невероватно, имају важан утицај и доприносе да људи можда пре издвоје новац или да већи број људи оде на интернет и да кликне на тај сајт, што повећава приходе од реклама", наводи Ћирјаковић.

Иако неки мисле да је то наша специјалност, у теорије завере верују сви. У Америци се годинама под знак питања ставља убиство Џона Кенедија.

Верује се да је влада дозволила терористички напад 11. септембра и да је Мерлин Монро убијена јер је знала превише о ванземаљцима. С друге стране, готово сваки други Рус је уверен да свет контролише "нека организација".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво