Читај ми!

Истрага о инциденту са жандармима

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић наредио је спровођење истраге о инциденту у којем је претучен брат премијера Андреј Вучић, а жандарми који су учествовали у њему вероватно ће бити суспендовани до завршетка истраге.

Стефановић је навео да је у консултацијама са командантом Жандармерије и директором полиције наредио спровођење истраге, преноси Танјуг.

"Имаћемо извештај шта се догодило и вероватно ћемо суспендовати те људе до завршетка истраге. Само морамо да идентификујемо, на основу снимка, сваког ко је у њему учествовао", рекао је Стефановић новинарима и истакао да ће се МУП трудити да све сличне случајеве реши.

Стефановић није желео да открива детаље у вези с инцидентом који се догодио јуче током Параде поноса, наводећи једино да је реч о јединици из Ниша, а да ће све остале информације дати када буде завршена комплетна истрага.

"Не мислим да постоји оправдање за онакво понашање. Из снимка се види да они прекорачују употребу силе према лицима која према њима не примењују такву врсту силе и за то нема оправдања", рекао је Стефановић.

Додао је да жели да има све информације о том инциденту, изјаве свих учесника, после чега може да изађе у јавност, а све остало би било као да на неки начин утиче на истрагу.

"Нисам могао да верујем да имамо јединицу која је себи дала за право да било ко на такав начин добијe батине, да они који треба да чувају ред и мир тако нешто почине", рекао је Стефановић.

Иначе, заштитник грађана Саша Јанковић рекао је данас да Андреј Вучић може да му се обрати уколико сматра да су му права угрожена.

Стефановић је навео и да ће током дана бити познати и сви подаци о томе да ли је и колико инцидената било, да ли је неко привођен током јучерашње Параде поноса.

"Био је миран дан у односу на догађаје претходних година", рекао је Стефановић.

На питање новинара Бете Милоша Ђорелијевског кад ће бити пронађени они који су њега претукли 29. јула 2008. године током митинга СРС-а, Стефановић је рекао да ће учинити све што може да се и тај случај реши.

"Све што будемо могли да решимо, решићемо. Жао ми је што је морала да прође толико времена нерада и жеље да се нешто не реши", рекао је Стефановић, наводећи да је то разлика између власти коју тада годинама није интересовало да пронађе кривце, и данашње.

Стефановић је додао да је против тога да било ко страда и да ће се трудити да се пронађу кривци и да ниједан случај неће завршити у фиоци.

"Показаћемо да полиција може и хоће да озбиљно ради свој посао. Сваким даном ћете видети да је ситуација у полицији све боља, да ли ће ми бити потребно месец, шест или годину дана, не знам, али ћу се трудити да што брже кроз реформу полиције добијемо једну професионалну организаицију у којој се овакве ствари више неће дешавати", рекао је Стефановић.

"Полицајци знају шта је држава"

Министар је навео да је пет одсто полицајаца у штрајку и да се већина јуче, током Параде поноса, одазвала и радила свој посао јер је "схватила шта је држава, шта мора да се уради".

Стефановић је на конференцији за новинаре, одговарајући на питања у вези са штрајком полицајаца из пет синдиката, рекао да представници тих синдиката постају врло нервозни јер, пo новом Закону о раду, више немају права на службене аутомобиле и разноразне привилегије.

"Они су протеклих недеља постали и политичари који Влади и министарству говоре како треба да воде политику", рекао је Стефановић.

Навео је да штрајк није законито дефинисан, као и да нико никоме није претио.

"Већина полицајаца се одазвала јуче, јер је схватила шта је држава, шта мора да се уради и шта је добро за нас", рекао је Стефановић.

Министар је истакао да новца за повећање плата нема због неодговорне политике претходне власти која је уништила земљу.

"Не могу да обећавам веће плате, али хоћу да се борим да положај буде бољи", рекао је Стефановић и додао да ће полицајци током ове године добити нове униформе.

Представници синдиката који штрајкују саопштили су раније да је у штрајку и данас између 80 и 90 одсто радно ангажованих колега, оценивши да реалну слику на терену не може да промени информација из МУП-а да штрајкује само пет одсто синдикалних активиста.

Они су на конференцији за новинаре изразили задовољство што је полиција успешно обезбедила јучерашњу Параду поноса и затражили састанак са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем.

Представници синдиката тврде и да не траже повећање већ очување садашњег нивоа плата и упозоравају да је, уколико дође до игнорисања њихових захтева, могућа радикализација штрајка.

По Закону о полицији, они који за време штрајка поштују минимум процеса рада, односно излазе на интервенције када је угрожена безбедност грађана и имовине, што је био случај током одржавања Параде поноса, док радикализација штрајка подразумева даље смањење обима посла и протесте на улици.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво