Читај ми!

Парада поноса у Београду

Учесници Параде поноса прошетали су главним београдским улицама. Шетња је завршена без инцидената. Шири центар града обезбеђивале су јаке полицијске снаге, које су по завршетку Параде почеле да се повлаче и деблокирају улице.

18.45 - Судије за прекршаје казниле 15 особа новчаним казнама до 25.000 динара јер нису код себе имали лична документа или су поседовали пиротехничка и друга недозвољена средства.

14.50 – Полицијске снаге распоређене у центру Београда почеле су да се повлаче и деблокирају улице. 

14.40 – Група од 30 хулигана напала је зграду Б92 и полицију која ју је обезбеђивала. Два полицајца су повређена, јавља Б92. 

14.10 – Парада поноса завршена шетњом припадника ЛГБТ популације и грађана који их подржавају и обраћањем организатора и учесника.

14.05 – Група младића је кренула од Храма Светог Саве ка центру града, али их је Жандармерија зауставила на Славији. Младићи су се потом повукли и почели да гађају полицију каменицама, јавља Танјуг.

13.15 – Учесници Параде поноса стигли су пред Скупштину града.

13.10 – Група од педесетак особа покушала да пробије кордон на углу Београдске и Његошеве улице, али ју је зауставила Жандармерија. Њима је уз полицијску пратњу омогућено да прођу према Храму Светог Саве, јавља Фонет.

12.53 – Припадници Жандармерије претукли Андреја Вучића, брата премијера Александра Вучића, и тројицу припадника обезбеђења, јавља Студио Б, позивајући се на незваничне изворе.

12.45 – Учесници Параде поноса кренули у шетњу Улицом кнеза Милоша.

11.50 – Интервенција полиције у Улици Светозара Марковића, где је један мушкарац претио аутоматском пушком. Једна особа изведена окрвављене главе, јавља Танјуг. Није познато да ли овај инцидент има везе са Парадом поноса.

11.20 – Петорица младића приведена су око 11 сати на Славији, јавља репортер Танјуга

Парада поноса је завршена шетњом припадника ЛГБТ популације и грађана који их подржавају и обраћањем организатора и учесника.

Представници страних амбасада поручили су да је ово историјски дан и да Србија шаље снажну, позитивну поруку да се у земљи поштују људска права и да нема места за говор мржње.

Поворка Параде поноса, у којој је било око хиљаду људи, кренула је од зграде Владе Србије нешто после 12.00 и стигла око 13.15 на плато испред Скупштине града, где је одржан скуп.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да шетња у оквиру Параде поноса представља битан корак у заштити основних људских права у Србији. Присутнима се обратио и амбасадор Норвешке Рагнар Камсваг, који је поручио да је ово добар дан за различитост, демократију, толеранцију и за Србију.

Амбасадор Холандије Лорен Стоквис поручио је да његова држава увек подржава ЛГБТ заједницу у Србији, истакавши да ће им Холандија бити партнер у будућности. Окупљенима су се обратили и амбасадорка УН у Србији Ирена Војацкова-Солорано и члан немачког парламента Волкер Бек.

После одласка учесника Параде испред зграде Градске скупштине појавило се 4-5 особа у свештеничким одорама, које су окадиле место окупљања припадника ЛГБТ.

Јаке полицијске снаге, са опремом за разбијање демонстрација потпуно су биле блокирале централне београдске улице – ту су била и полицијска возила – џипови хамер, "марице", полицијски аутомобили...

На Тргу Славија и на Тргу републике налазили су се кордони Жандармерије, "марице", борна кола, џипови и кола Хитне помоћи.

Премијер Александар Вучић захвалио је свима који су омогућили да Парада поноса прође данас без инцидената, a позитивне реакције на одржавање Прајда стижу и од домаћих јавних личности, али и званичника ЕУ.

Градоначелник Београда Синиша Мали, који је учествовао на данашњој Паради поноса, позвао је све грађане да покажу да српска престоница поштује различитост и да је космополитски и светски град.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички рекла је да свако може да има свој став, а ако можемо слободно да изражавамо, своје ставове онда има шансе и да проналазимо заједнички терен на коме можемо да унапређујемо наше друштво и да постигнемо циљеве који су свима заједнички.

Полиција је привела двојицу мушкараца у Улици Светозара Марковића, после десетоминутних преговора, пошто је један од њих полицији претио аутоматском пушком. Другог мушкарца је полиција окрвављене главе извела из аутомобила, али не зна се ко му је нанео повреде, ни да ли то има било какве везе с Парадом поноса, јавио је Танјуг.

Пет младића је приведено на Славији, а више особа је легитимисано, јавља репортер Танјуга. Виши прекршајни суд у Београду указао је да се "сва лица које полиција буде привела дежурном судији Прекршајног суда, могу надати да ће бити процесуирана по хитном поступку".

Група хулигана са фантомкама на главама, око 10.20 код београдске Арене, запалила је аутомобилске гуме, а саобраћај је био у прекиду.

Група навијача је око 13.40 запалила аутобус на линији 46 у Јужном булевару, а у инциденту није било повређених, јавља Танјуг.

Све болнице и домови здравља данас у Београду раде, тако да ће грађани моћи да добију медицинску негу у најближој здравственој јединици.

Поворка се кретала Улицом кнеза Милоша, до Скупштине Србије где је скренула на Трг Николе Пашића, а код Градске скупштине је завршено окупљање.

Паради су присуствовали и шефица преговарачког тима Тања Мишчевић, министри Јадранка Јоксимовић, Кори Удовички и Иван Тасовац, али и председник Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић и повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић.

Учествовали су и народни посланици ДС-а Борко Стефановић и Гордана Чомић, као и посланик Нове демократске странке Марко Ђуришић. И лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић учествовао је у шетњи, као и амбасадори САД, Немачке, Британије и Аустралије – Мајкл Кирби, Хајнц Вилхелм, Денис Киф и Џулија Фин. 

Покрет "1389" позвао је све који се противе данашњем одржавању Параде поноса да не прибегавају насиљу, већ да на достојанствен и миран начин покажу да су против те манифестације.

Број коментара 67

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво