Незнање угрожава репродуктивно здравље младих

На Светски дан контрацепције, Србија се суочава са поражавајућом статистком - мање од 10 посто адолесцената користи контрацепцију. Трудноћу годишње прекине између три и шест хиљада девојака.

Репродуктивно здравље младих је све више угрожено, пре свега јер о томе не знају довољно, упозоравају лекари. Како би помогли младима у школама у Војводини уведен је посебан предмет.

Да адолесценти са својом сексуалношћу не би били на Ви, а да родитељи не би црвенели и избегавали разговоре о тој теми Војводина је прошле школске године у 10 средњих школа увела предмет Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу. Пројекат је сада проширен на 66 средњих школа.

Према речима ученика који су похађали наставу кажу да су на интересантан начин, често и кроз шале учили како да брину о свом здрављу.

Јованка Терзић, професорка биологије у Гимназији "Исидора Секулић" каже да деца генерално када дођу у средњу школу немају малтене никакво знање о репродуктивном здрављу.

"То нам показује иницијални тест који раде на почетку тако да после обављених предавања њихово знање је далеко боље и квалитетније", каже професорка Терзић.

Сексулано васпитање није новина у нашем образовном систему. Они који су на те часове ишли још седамдесетих година, верују да је то добра пракса и да треба да је имају њихова деца.

"Чита са интернета, онда тврди како зна, сад је заиста питање колико су то квалитетне информације које добија преко интернета. Сматрам да је боље да им предавања држе стручњаци, имамо толико младих незапослених лекара", сматра мајка адолесценткиње Милијана Бељаковић Павловић.

У Покрајинском секретаријату за спорт и омладину сматрају да знање о репродуктивном здрављу није мање важно од грађанског васпитања или веронауке због чега ће, кажу, Министарству просвете предложити да се он уведе у све средње школе у Србији.

"Инвестирање у здравље и у наше младе људе јесте најјефтинија инвестиција и много мање кошта него сутра све последице до којих може доћи из незнања, дакле, од стерилитета, полно преносивих инфекција, нежељених трудноћа, све то иде опет на терет државе а да не говоримо о томе колико то може да кошта нашу децу", каже Мариника Тепић, покрајински секретар за спорт и омладину.

У Министарству просвете одговарају да се за сада не планира увођење нових предмета јер би то, објашњавају, увећало недељни фонд часова који је законски регулисан. Подсећају да се о репродуктивном здрављу учи у основним школама и то у оквиру Биологије и програма Здравствено васпитање.

Лекари сматрају да у основним школама треба имати озбиљну едукацију о сексуланом васпитању, прилагођену узрасту.

"Истраживање показује да последњих година имамо чак трудноће међу јако младим девојкама узраста 11 и 12 година што је поражавајући податак ако знамо да у земљама које се озбиљно баве тим проблемом у европи се сматра неприхватљивим рађањем пре 17 године живота зато што у том периоду трудница још увек није зрела", каже докторка Катарина Седлецки из Републичког центра за планирање породице.

Сваки четврти адолесцент прво сексулано искуство оствари са 16 и мање година. Лекару се најчешће обраћају тек пошто настане проблем, показују истраживања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво