Читај ми!

Милионске одштете због уједа паса луталица

Локална комунална предузећа најчешће су тужена због уједа паса луталица, показују општински подаци. Будући да се понекад подаци не поклапају, надлежни морају да провере да ли је реч о превари. Они које су пси заиста изуједали, иако имају комплетну документацију, на наплату одштете чекају и више година.

Мирјана Бркић последње четири године не излази мирна на улицу. И даље се сећа ноћи када су је напала два улична пса.

"Више не знам где су ме изуједали, викала сам, 100 аутомобила је прошло то је било око девет сати увече и нико није стао да их растера", каже Мирјана Бркић.

Ни комплетна медицинска документација није јој помогла да добије одштету од града, а правду тражи пред судом.

"Нисам добила чак ни писмени одговор. Овај град није на страни грађана, већ на страни паса", истиче Бркићева.

А, кога пас уједе, мора и да га препозна, без обзира да ли је после тога уследило болничко лечење, као у Мирјанином случају.

"Адекватно подношење захтева је процедура коју свако ко је изуједан мора да прође. Када неког уједе пас, он треба да позове нашу службу Ветерину Београд, да прецизира који је то пас који је ујео а углавном ми инсистирамо да покажу који је то пас", каже Будимир Грубић из Ветерине Београд.

Иако, постоје они који нису успели да наплате штету већ скоро пола деценије, из градског буџета исплаћено је 1.700.000 динара. Како у главном граду, тако и у Србији све је више паса који су изуједали грађане, али и локалне буџете.

Само у Ваљеву је исплаћено 18 милиона динара у преходних годину и по дана, у Прокупљу око 300.000 динара више него у Београду. Локалне самоуправе неретко се жале и на злоупотребе које тешко могу да докажу.

"Ако се зна да је отприлике толико исплатио и град Ваљево ви онда можете да замислите о којим се средствима ради и шта је све могло бити урађено за тај новац", каже в.д. директора ЈКП "Видрак" у Ваљеву Ђорђе Милановић.

Јавни правобранилац општине Прокупље Драган Лепојевић каже да је медицинска документација често некомплетна.

"Нама лекари служе као скретничари према општини за накнаду штете", истиче Лепојевић.

Ко је стварно изуједан, а ко користи псе да би дошао до лаке зараде објективно процене судски вештаци. Уместо док су ране још свеже, вештаци своје мишљење понекад дају и после више година.

"У питању је једна комплексна истрага али да би се таква ствар реализовала мора да постоји заинтересованост оних који треба да плате штету а плаћају је нашим новцем, новцем грађана из наших буџета. Потребно је али мени није познато да су се локалне самоуправе обратиле службама за судску медицину", каже судски вештак Ђорђе Алимпијевић.

Такву иницијативу је покренуло Републичко јавно правобранилаштво како би се суме које одлазе из буджета у ове сврхе смањиле али ту се стало.

Док се чека на решење како да се злоупотребе спрече, они који су заиста оштећени из свог џепа морају да плате вештачење да би доказали истину.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво