Читај ми!

Криза и усамљеност наводе на самоубиство

Осећање беспомоћности и усамљеност заједно са кризом основни су разлози због којих се људи у Србији најчешће одлуче на самоубиство, каже за РТС Бранка Кордић, клинички психолог. Богат друштвени живот највећа препрека да човек дигне руку на себе, наглашава Кордићева.

Клинички психолог Бранка Кордић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је у свету примећен пораст броја самоубистава и да то, нажалост, постаје тренд.

"Криза је велика, погледајте шта се дешава са економијом, погледајте шта се дешава са породицом, са моралом", истиче Кордићева.

Истиче да се у свету број самоубистава мери економском ситуацијом у друштву, тачније уз помоћ индекса беде – што је тај индекс већи, број оних који се одлуче да дигну руку на себе биће у порасту.

Ипак, Кордићева напомиње да није свака криза повод да човек размишља о самоубиству.

"Осећање беспомоћности, бескорисности је главни окидач за самоубиство, али и усамљеност је велики фактор ризика", истиче Кордићева.

Подсећа да су социјална умреженост, односно пријатељи, заштитни фактор од самоубиства, и да ће човеку бити лакше уколико има пријатеља да са њим подели бригу.

Кордићева напомиње да се самоубице најчешће могу препознати по промени понашања, а да је једна од највећих предрасуда да човек који говори о самоубиству никада не би то и учинио.

На питање ко може помоћи особи која је одлучила да себи одузме живот, Кордићева каже да би то најпре могао да буде психијатар, али да он не мора нужно бити стручњак за кризу.

"Ја сам се увек залагала да постоји центар у који ће особа моћи слободно да ушета без икаквих администартивних препрека и да поразговара", каже Кордићева и додаје да такав центар за сада ради у Новом Саду, а да су за отварање нових потребна додатна финансијска средства.

Кордићева напомиње да је центар у Београду, који је затворен пре две године, у току ноћи примао и по два позива оних који су решили да се убију. Са таквим особама стручњаци су разговарали и по три сата.

Београдски центар је у периоду од 2010. до 2012. позвало више од 3.000 људи који су пре тога били одлучни да себи одузму живот.

Тај центар је затворен јер није више било новца за рад, а да би се поново покренуо неопходно је обезбедити средства из донација.

Светски дан превенције суицида обележава се сваког 10. септембра.

Према подацима Светске здравствене организације највећу стопу суицида имају Литванија са 31,5, Естонија 18,8 и Словенија 17,2.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво