Читај ми!

Руски деминери "чисте" Србију

Идуће недеље биће завршена шеста етапа чишћења терена око Параћина од заосталих убојних средстава, после експлозије у војном складишту 2006. године. Тај посао поверен је деминерима Спрско-руског хуманитарног центра, чији су хеликоптери недавно одлетели из Ниша, после успешно завршене летње сезоне и велике акције спасавања из поплављених подручја Србије.

Српски и руски деминери годинама раде заједно. Ових дана завшавају посао код Параћина и спремају се за нову локацију, јер, како рекоше, процењује се да је у Србији под заосталим касетним бомбама још око шест милиона квадратних метара.

"До сада је очишћено 448.000 метара квадратних. Остало је још око шест хиљада квадрата у овој фази. Деминирање радимо прво механички, а потом и ручно", објашњава заменик начелника јединице за деминирање Паел Аркадевич Јудински.

Командир првог тима Горан Илић истиче да раде једни поред других и да се површине деле тако да добију једнаку површину по тежини, да "скину" исти број мина.

Руско Министарство за ванредне ситуације опремило је Центар нејнеопходнијом опремом за реаговање у време поплава, земљотреса, пожара. Ту су ћебад, чамци, ронилачка одела, шатори, конезрвирана храна, мобилне бране, агрегати.

Ове године у Ниш су стигла теренска и ватрогасна возила, као и најсавременија опрема са даљинским командама за гашење пожара у неприступачним теренима

Анатолиј Александрович Башкирев, први заменик директора Српско-руског хуманитарног центра, каже да су у Обреновцу спасили две и по хиљаде људи. "То је одговор на питање да ли је постојање једног оваквог хуманитарног центра у Србији оправдано. Анализирамо досадашње акције у региону како бисмо били још професионалнији", каже Башкирев.

До недавно на нишком аеродрому била је стационирана четворочлана посада хеликоптера која је учествовала у допремању хуманитарне помоћи поплављенима. У Србији кажу нису први пут, а као припадници руског Министарства за ванредне ситуације раде широм Азије и Европе

"Када после пружене помоћи видите да се људима вратио осмех, онда знате да радите праву ствар", рекао је члан посаде Јуриј Иванович Коц.

За две године постојања Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, одавде се реаговало у ванредним ситуацијама не само у Србији, већ и у земљама у региону. Гашен је пожар у Бугарској, Црној Гори, Грчкој, Босни и Херцеговини, а протекле зиме, Словеницма је послато неколико агрегата.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво