Читај ми!

"Мигови" поново лете

Авиони "миг-29" војног ваздухопловства поново лете захваљујући акумулаторима које је Србији донирала Русија. У спремност и обученост пилота на аеродрому Батајница уверио се и министар одбране Братислав Гашић. Истиче да се није одустало од набавке нових авиона.

Братислав Гашић је пред полетање једног авиона "миг-29" прегледао летелицу, а након тога у ваздуху су демонстриране способности те врсте летeлица.

Због проблема са акумулаторима који су посебно значајни за безбедност, авиони "миг-29" нису летели једно време, а проблем је решен захваљујући донацији Руске Федерације.

Пилоти који дежурају у систему противваздухопловне одбране, навикнути на материјалне проблеме, наставили су с тренажним летовима чим су авиони поново оспособљени. На "мигу 29" летео је потпуковник Александар Пипоски.

"И поред несташице резервних делова и горива, некако смо увек изналазили решења да пилот, као једна од најјачих карика која постоји у том систему да не буде угрожен", истиче Пипоски.

Док су мигови три месеца били приземљени небо над Србијом штитили су ракетни системи ПВО и други авиони.

"И поред свих проблема са којима се сусреће наше ваздухопловство нисмо били ни у једном моменту без контоле ваздушног простора", напоменуо је начелник Генералштаба Војске Србије, Љубиша Диковић.

Гашић и Диковић пратили су лет тог авиона преко радарских система.

Том приликом министар Гашић је истакао да, без обзира на рестриктивно финансирање, Војска Србије успева да технику одржи на високом нивоу, чувајући безбедност и обављајући у континуитету обуку пилота.

"Дуго траје процес у коме нисмо имали материјалних средстава којим бисмо омогућили да авиони могу да полете, али тај проблем је управо решен", реко је министар одбране, нагласивши да сада један по један авион стављамо у употребу.

Гашић: Није се одустало од нових авиона

Гашић је објаснио да су акумулатори набављени на време, али да није постојала сагласност руског министарства за продужетак гаранције, уколико се акумулатори индијске компаније ставе на "мигове".

Додао је да се до донације, на којој је инсистирао руски председник, дошло током разговора министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа и делегације Министарства одбране пре десетак дана.

Гашић каже да се није одустало од куповине нових авиона за српско војно ваздухопловство, али да се претходно морају стабилизовати јавне финансије Србије. Наши пилоти већ су се у Русији опробали на авиону "миг-35".

Од двадесетак "мигова-21" колико их има српско војно ваздухопловство исправно је свега неколико, а њихови ресурси истичу 2018. године. Ресурси мигова 29 истичу 2020. године. Уколико Србија не набави нове ловачке авионе биће принуђена да плаћа некој другој земљи да штити њено небо.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво