Читај ми!

Трка издавача до ученика

Ђаци нижих разреда основних школа и ове године добиће бесплатне уџбенике за математику, матерњи језик, свет око нас и природу и друштво, као и радне свеске за те предмете. Спремни су и уџбеници на свим језицима националних мањина. У сусрет новом закону – издавачи се надају бољим условима који ће обезбедити праведнију трку до профита – а надлежни најављују – строже критеријуме.

О бесплатним уџбеницима, и пред наступајућу школску годину – аргументи за и против. У општој беспарици – штеде родитељима новац, ипак, до ученика не долази увек најбољи уџбеник.

Учитељ Ненад Матић објашњава да уџбенике наслеђују на четири године, а да се у међувремену појављују нова издања која су боља, савременија и доприносе квалитету наставе.

"Учитељи имају потпуну слободу у избору уџбеника и врло често се дешава да се уџбеници не бирају према квалитету и могућностима које пружају у настави него према другим критеријумима који нису увек везани за квалитет уџбеника", рекао је Матић.

Да трка издавача до ученика није увек коректна – тврде и у Заводу за издавање уџбеника.

"Тај начин је уназад десетак година веома благо речено – чудан, односно није тржишно оправдан. Ко пре девојци – његова девојка. То се тако у пословном свету не ради, већ се знају критеријуми и стандарди по којима се уџбеник бира", рекла је Јелена Ивановић из Завода за издавање уџбеника.

Приватни издавачи и замерају што су комисије које одобравају уџбенике – тајне.

"Има пуно субјективности у оцењивању и одлучивању комисије. Мислим да то треба да буде транспарентна, јавна процедура, уколико издавач напише имена својих аутора, својих рецензената и аутора, уколико они имају храброст да својим именом и презименом стану испред својих дела, не разумем зашто комисија не може да својим ауторитетом стане испред свог мишљења", каже Гордана Кнежевић Орлић из Издавачке куће "Клет".

Различитост уџбеника уме да зада главобољу просветарима. Понекад деца истог разреда у току полугодишта уче потпуно различите области, што успех и деце и школе доводи у питање – тврде директори.

"Кад у 'Службеном гласнику' изађе списак наставних јединица наставне области које морају да се савладају, издавачи морају да брину о редоследу лекција због оних такмичења која долазе у пролеће, па дете радило једну област, другу област није радило", наводи пример директор ОШ "Светозар Марковић" Драги Лукић.

Нови закон ће много више бринути управо о ученику – тврде надлежни и најављују више критеријуме у издаваштву.

"Издавање уџбеника би требало да буде нешто као издавање лека, то је наиме лек за дете, помоћ да се оно развија, тако да по новом закону, од саме процедуре, добијања лиценце, биће оштрији критријуми и требало би да омогућимо да се види мишљење ученика", каже Зорана Лужанин из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Сваки уџбеник који је одобрен добиће оцене које ће бити доступне јавности.

Нови закон ће по предмету смањити број уџбеника које дете носи сваки дан у школу. Тако ће се олакшати ђачка торба, али и оживети библиотека и подстаћи коришћење рачунара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво