Читај ми!

Домаће ТВ протестују због реклама "у каблу"

Двадесет шест ТВ станица у Србији протестује због тога што инострани ТВ канали, који се емитују на кабловским мрежама у Србији, емитују и домаће рекламе.

Власници ТВ станица, оцењујући емитовање домаћих реклама у програмима страних кабловских канала као незаконито, протест су изразили у отвореном писму премијеру Србије Александру Вучићу, министру финансија Душану Вујовићу и Комисији за заштиту конкуренције.

"Као власници телевизија које према држави испуњавају све обавезе, поштују све законе Србије, захтевамо да нам држава омогући исте тржишне услове, а истовремено се придружујемо напорима Владе Србије да се искорени сива економија и да сви грађани и институције имају иста права и обавезе и буду једнаки пред законима ове државе", наводи се у писму ТВ-станица.

Власници ТВ-станица навели су да, иако је ступио на снагу Закон о електронским медијима, по коме се забрањује измена изворног садржаја програма који се у Србији реемитује, прекогранични канали "и даље читавог дана емитују вишеминутне ЕПП блокове".

"Према проценама стручњака, више од 30 одсто укупног маркетиншког буџета намењеног електронским медијима одлази на рачуне ових канала чија седишта су у иностранству", наводи се у писму.

Као канали који крше домаће и међународне прописе о оглашавању наведени су Ти-Ел-Си, Енимал планет, Дискавери, Ем-Ти-Ви, Јуниверсал, Фокс, 24 Кичен, Нешнал џиогрефик, Хистори и други.

У писму се констатује да Регулаторно тело за електронске медије не може одузети дозволу тим каналима, али да Регулатор или неко други "може наложити" кабловском оператору да из мреже "искључи све прекограничне канале који крше закон и да против одговорних лица покрене одговарајуће законске поступке".

"Ови канали нису у надлежности Регулатора, а Србија им међудржавним уговором гарантује слободу пријема и реемитовања, али без мењања и прекрајања садржаја", наводи се у писму.

Писмо су упутили СОС-канал, Канал 9, Галаксија 32, П-канал, РТВ Белами, Палма плус, Тимочка телевизија, Ка-Це-Ен, ТВ Маг, као и 15 чланица удружења локалних и регионалних емитера "Нова мрежа Србије".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво