Читај ми!

Церски марш у славу прецима

Више од 1.300 људи кренуло је из Шапца ка спомен-обележју у Текеришу, како би одали пошту церским јунацима. Пешачка тура од 38 километара окупила је децу и старе из свих крајева Србије, али и из бивших југословенских република.

Поводом стогодишњице Церске битке, око 1.300 учесника Церског марша кренуло је у Текериш у колони дугој више од једног километра, са истом вољом и заједничким циљем.

"Мој чукундеда је носилац Албанске споменице, преживео је Први светски рат и желим на овај начин да се захвалим и њему и његовим саборцима који су дали живот да бисмо ми данас били слободни људи", каже Драган Митровић из Шапца.

Да се поклоне сенима церских јунака дошли су људи из свих крајева Србије и бивших југословенских република.

"Преко Фејсбука, преко интернета сам чуо за организацију и удружење 'Церски марш'. Хтео сам да видим ово славно место где се мој чукундеда заједно са осталим борцима и војницима борио", каже Стефан Кандић из села Грабовац код Трстеника.

Александра Савић из Књажевца овај марш види као дужност и обавезу.

У пешачкој тури од 38 километара воља и поштовање заједнички су и најстаријим и најмлађим учесницима марша.

"Имам 11 година, долазим из Власенице са оцем, кумом, једним што ради и професором", каже мали Лазар Ерделић и додаје да му неће тешко пасти шетња до Цера.

Раденка Гајић из Словеније је у 62. години дошла да ода пошту церским јунацима. За њу је то сећање на један век назад.

Уз два одмарања, маратонци ће до Цера пешачити више од осам сати. Организатор овог марша је шабачко друштво "Церски марш".

"Ово је најмасовнији скуп, баш на стогодишњицу, мали јубилеј и нама пети Церски марш. Дошло је више од 1.300 људи, све ово је било јако напорно организовати али данас кад видите овај број младих људи који су кренули да одају пошту нашим славним прецима то заиста мора да вас испуни неком посебном снагом и енергијом", рекао је председник удружења Божидар Катић.

Колону којој ће се у подножју Цера придружити и извиђачи са републичке смотре прати полиција и санитет. Саобраћај на регионалном путу од Шапца ка Текеришу је успорен.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво