Читај ми!

Обнова после поплава, кредити и донације

На донаторској конференцији у Бриселу прикупљено је готово милијарду евра за обнову Србије после поплава. Највећи део те суме односи се, међутим, на кредите, а бесповратну помоћ чини 115 милиона евра.

"За Србију 995 милона евра", саопштено је у среду на донаторској конференцији у Бриселу. Са тим новцем Србија би могла да покрије скоро сву штету од поплава.

"Да је то толико – видите овај стуб – попео бих се на тај стуб и рекао да је Србија спасена... али и то што смо добили, хвала им много", каже премијер Александар Вучић.

Заправо је бесповратно поклоњено 115 милиона евра. Остало су зајмови који су Србији стављени на располагање.

"То нису донације, то су кредити за које треба да аплицирамо пројектима", указује и Марко Благојевић, директор Канцеларије за обнову поплављених подручја.

Питање је, каже Благојевић, да ли ми себи можемо да дозволимо нова задуживања.

Један од најповољнијих зајмова које ће Влада разматрати јесте онај који нуди влада Јапана, 40 милиона са каматом 0,01 одсто и роком отплате 40 година.

"Мислим да је јапански пример одличан пример успешне донаторске конференције, још желим да истакнем да су неке чланице ЕУ понудиле додатно грантове – Холандија, Британија – и да су се придружиле друге земље, Швајцарска и Норвешка", рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Од 115 милиона 80 долази из фондова ЕУ. Преосталих 35 су донације земаља од којих су неке раније најављене у билатералним сусретима.

"За гро тога смо знали пре него што смо отишли у Брисел. Сума коју смо добили преко тога није велика у поређењу са нашим потребама и штетом, али смо ипак добили више него што смо очекивали. Изашли смо из тог процеса са 20 милиона евра више него што сам ја очекивао", истакао је Благојевић.

Иако је било различитих тумачења о успеху донаторске конференције, сви су сагласни да се поклону у зубе не гледа и да је Србија захвална на сваком евру који је добила од донатора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво