Читај ми!

Више беба у време ратова него данас

У Србији је прошле године рођено мање деце него у време Балканских ратова, Првог и Другог светског рата, рекао је за РТС демограф Горан Пенев. Да би се наталитет повећао, потребно је променити економску ситуацију у земљи, али и популациону политику која мора да буде дугорочна, каже Пенев.

Прошле године је рођено само 65.000 беба, што је најмањи број рођене деце од 1900. године, показују најновији резултати Републичког завода за статистику.

Од 168 општина у Србији у 160 је негативан природни прираштај, а статистика упозорава да породица у Србији у просеку има једно и по дете, подаци су Републичког завода за статистику.

За просту репродукцију свака породица требало би да има макар двоје деце. Да не бисмо нестали као народ, неопходно је да се у породици рађа троје или четворо деце. Сваке године нестаје град величине Ћуприје, Књажевца, Неготина, упозоравају стручњаци.

Демограф из Института друштвених наука Горан Пенев је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се у прошлој години родило мање деце него у време Балканских ратова, Првог и Другог светског рата, у време бомбардовања Србије.

"Већ годинама је више умрлих него рођених, а у Црној Трави протекле године није рођена ниједна беба. Једино у београдским општинама Сурчин и Звездара, у Рашкој, Новом Пазару, Тутину, Сјеници, Бујановцу и Прешеву је позитиван природни прираштај", истиче Пенев.

Србија има најстарије становништво у Европи и свету.

"У последњих 10 година више од 100.000 људи је умрло, а број живорођених стално опада. Ниво фертилитета скоро 60 година је испод нивоа који обезбеђује просту репродукцију. То је како последица исељавања, тако и рађања у ранијим периодима", упозорава Пенев.

Каже да је касно да се ситуација поправи јер је скоро 60 година недовољно рођених у Србији.

"Потребна је дугорочна популациона политика, а не ад хок у сврхе изборне кампање, али и побољшање економске ситуације, да би млади могли да формирају породицу", закључује демограф Пенев.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво