Читај ми!

Ванредна ситуација остаје у пет општина

Републички штаб за ванредне ситуације укинуо је ванредну ситуацију у више општина, али је она остала на снази у срединама које су биле најтеже погођене поплавама. На састанку премијера са представницима локалних самоуправа договорена пуна координација између Владе, општина и Канцеларије за обнову.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић саопштио је да је ванредна ситуација укинута изузев у општинама Обреновац, Бајина Башта, Љубовија, Крупањ и Мали Зворник, преноси Танјуг.

У тим срединама одлука о ванредној ситуацији важи и даље, што ће помоћи санацији штете, навео је Стефановић додајући да у њима нема даље реалне опасности.

"Ово радимо како бисмо помогли људима да брже обаве послове санације", поручио је Стефановић.

Рекао је да је пре седнице Штаба за ванредне ситуације, премијер Александар Вучић са председницима општина које су претрпеле штете од поплава разговарао о томе који је најбољи начин да се помогне у решавању ситуације.

"У разговору са њима, како би се олакшала ситуација и брже спровела санација, донели смо закључак да, осим у општинама Обреновац, Бајина Башта, Љубовија, Крупањ и Мали Зворник, укинемо ванредну ситуацију", објаснио је Стефановић.

На састанку премијера са представницима локалних самоуправа договорена је пуна координација између Владе, општина и Канцеларије за обнову поплављених подручја.

Премијер Вучић је набројао приоритетне секторе, у којима је неопходна брза и ефикасна санација, а то су: обнова стамбених објеката, санација инфраструктуре (путне, железничке, комуналне итд), ревитализација пољопривреде, као и обнова јавних зграда (болница, школа, ПТТ итд), а у области енергетике одржавање стабилности електроенергетског система.

У конструктивном дијалогу премијер, ресорни министри и председници општина разговарали су о активностима које су до сада реализоване на санацији поплављених подручја, као и о приоритетним мерама које је неопходно предузети у наредном периоду, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Вучић је најавио да ће Влада у току ове недеље усвојити Извештај о активностима државних органа током поплаве и упутити га Народној скупштини на разматрање, али и Предлог закона о санирању последица у поплављеним градовима и општинама Србије.

Сви ресорни министри припремили су акционе планове за санацију последица од поплава у координацији са владином Канцеларијом за обнову и помоћ поплављеним подручјима.

Конкретни договори о уклањању последица поплава 

Председници општина похвалили су напоре Владе да се у што краћем року обнове поплављена подручја.

Председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић потврдио је новинарима после састанка да је закључено да у тој општини остане на снази ванредна ситуација и наредних неколико дана, како би се отклониле главне последице од поплава.

"Имали смо данас низ конкретних договора који се тичу пре свега путне инфраструктуре и топловодног и канализационог система, као и изградње стамбених објеката", рекао је Чучковић истакавши да су приоритети у тој општини изградња нових кућа до зиме оним породицама чији су домови потпуно срушени, али и снабдевање грађана пијаћом водом и подизање топлификационог система.

Председник Општине Трстеник Мирослав Алексић оценио је да је састанак био добар пут да се на лакши начин реше проблеми односно отклоне последице које је Србија доживела у поплавама, и да охрабрује договорена координација општина, Владе и Канцеларије за обнову.

"Премијер је рекао и да ће велики део штете бити надокнађен", рекао је Алексић и додао да је представницима локалних самоуправа саопштено да ће путна инфраструктура бити обновљена до 1. октобра.

Такође, навео је да ће се радити на смањењу администрације када је санација у питању, и истакао да је премијера обавестио и о проблемима са којима су се председници општина сусретали на терену.

На састанку је поновљено да ће држава обезбедити по 2.000 евра оним породицама чије су куће оштећене.

"Нисам задовољан јер су потребе наших суграђана веће, а с друге стране, потпуно сам свестан економске ситуације, и мислим да је то у овом моменту максимум", рекао је новинарима заменик градоначелника Краљева Милун Јовановић.

Било је речи и о узроцима и превентиви од поплава, али и изградњи насипа, рекао је председник Општине Варварин Зоран Миленковић, напоменувши да је на састанку речено да ће узроци поплава бити једна од главних тема најављене донаторске конференције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво