Читај ми!

Јовановић у потрази за изгубљеним докторатом

Ректор и власник универзитета Мегатренд Мића Јовановић каже за РТС да "подноси оставку на све функције" зато што то министар тражи од њега а не због моралне обавезе. Боравио је у Лондону где је, како каже, пронашао документацију и једног сведока који ће доказати да он има докторат на Лондонској школи економије.

Мића Јовановић каже за РТС да, поред комплетне документације коју поседује о свом докторату који је брањен у Лондону, има и документацију у Београду на Универзитету, али да жели да има и "свежу" потврду.

"Хоћу да имам сада свежи документ који то потврђује, тако да сам дошао у Лондон само на два - три сата да бих ове гнусне лажи побио. После 38 година моје успешне каријере, ја сам дошао сада, две године пред пензију, да се правдам за докторат један и други, и за све - за моју успешну каријеру", рекао је Јовановић.

Истиче да је прича о његовом докторату "монтирана".

"Ради се о томе да је мој докторат уредно предат пре 30 и нешто година. Био је пријављен у оквиру Британског савета за национална академска звања и ја сам своју докторску дисертацију пријавио и бранио пред овом институцијом. То је владина институција, која је у то време била изнад свих универзитета", нагласио је Јовановић.

Тврди да јесте докторирао у Лондону, пре 32 године, али не у Школи економије и политичких наука, већ у вишој институцији - Савету за национална академска звања.

"У одбрани доктората ангажовала је све универзитетске институције. У мом случају то је била ЛСЕ (London School of Economics), ова коју оспоравају, а друга је Политехнички факултет у Портсмуту (Portsmouth Politechnic), а то је прерасло у универзитет", каже Јовановић.

Он истиче да свуда јасно пише да је он докторирао у Лондону, али да, ипак, има простора за "манипулације".

"Ја сам докторирао на Британском савету, то је у то време тако било јер сам имао јефтинију школарину и неке друге погодности, али ми је ментор био Стивен Вулф и имао сам још два члана комисије и то све уредно постоји у Савету за национална академска признања (CNАА), односно 1992. је британска влада укинула ову институцију и комплетна архива је прешла на Лондонски отворени универзитет", каже Јовановић и истиче да су они који су га оптужили тражили његов докторат на погрешном месту.

Јовановић је рекао да ће поднети оставку на место ректора универзитета и потпредседника Конференције универзитета, само зато што министар то тражи од њега.

"Не због моралне обавезе, јер ја немам мрљу на образу. Ако министар просвете има такав захтев, ја ћу га испунити", каже Јовановић и истиче да је оставку већ написао.

Министар образовања Срђан Вербић јуче је позвао Јовановића да поднесе оставку пошто је међународна процедура за проверу Јовановићевог доктората показала да није академско звање стекао на ЛСЕ, како је, иначе, Јовановић тврдио.

Ректор Мегатренда има један докторат који није споран. 1991. докторирао је на Факултету за организацију из Крања Универзитета у Марибору.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво