Тања Мишчевић добитница награде "Дуга"

Добитница овогодишње награде "Дуга", која се додељује за допринос борби против хомофобије и трансфобије, је шефица преговарачког тима Србије у процесу приступања Европској унији Тања Мишчевић, саопштено је на данашњој церемонији у Скупштини Београда.

Награду "Дуга" по други пут додељује Геј-стрејт алијанса, а прошлогодишњи добитник било је Министарсво унутрашњих послова, подсећа Бета. 

У образложењу жирија, које је прочитао главни одговорни уредник агенције Бета Иван Цвејић, напомиње се да је "одлука жирија била недвосмислена због запаженог и јавног залагања за поштовање људских права ЛГБТ особа у Србији и ширења свести о толеранцији према ЛГБТ заједници".

"Тања Мишчевић је више пута у својим јавним наступима указивала на значај смањења дискриминације и повећања толеранције према ЛГБТ популацији, увек у афирмативном смислу. Недвосмислено и јавно је подржала одржавање Параде поноса 2013. и најавила свој долазак", наведено је у образложењу.

Жири је оценио и да Мишчевићева теми права ЛГБТ популације приступа на систематичан и стратешки начин, и зато је покренула и сарадњу с многим министарствима, мотивишући их да заједно раде на остваривању циљева који су важни за процес евроинтеграција Србије, као и за друштво у целини.

Тања Мишчевић је и иницијатор многих активности које треба да унапреде права ЛГБТ заједнице, а међу њима је и припрема конкретног плана у тој области.

Захваливши на признању, она је истакла да ова награда представља признање за све оно што предстоји Србији.

"Предстоји усклађивање са европским стандардима и вредностима. Права мањина су кључна ставка на том путу", казала је Тања Мишчевић. 

Она је истакла да сви понекад могу бити мањина и свачија права могу бити угрожена, па зато треба истрајати у тој борби.

"Видимо се на Паради", поручила је Мишчевићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво