Конференција о Првом светском рату

Дводневна међународна конференција посвећена Првом светском рату отворена је у Београду поруком председника Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) Вука Јеремића да се садашње кризе у свету не разликују много од мултиполарног света с почетка 20. века.

"Први светски рат је, несумњиво, кључни догађај савремене ере", рекао је Вук Јеремић, чији је ЦИРСД организатор скупа "Европска трагедија 1914. и мултиполарни свет 2014. године: Историјске поуке", преноси Танјуг.

Јеремић је оценио да су данашње прилике у свету тесно повезане с догађима из протеклог века, које је обликовало оно што се дешавало између 1914. и 1918. године.

Први светски рат је, према Јеремићевим речима, поставио темеље за Други светски рат, који ће остати упамћен по зверствима, непоштовању људског живота и било каквих моралних ограничења.

"Сви ти ужаси... могли су бити избегнути да велике силе нису узеле оружје у руке 1914. године", рекао је бивши председник Генералне скупштине УН и нагласио да се напетости и кризе широм света не разликују много од оних с почетка 20. века.

"Тада, као и сада, константна деловања домаћих и међународних фактора отежавала су решења за одређене сукобе, а када би решења и била постигнута, често су била изузетно нестабилна", рекао је он.

"Тада, као и сада, праве намере најважнијих играча биле су некад скривене од осталих, што је доводило до недостатка поверења и недовољне посвећености постизању компромисног решења. Тада, као и сада, било је више него довољно простора за једнострани приступ одређеном циљу, што је потенцијално служило као окидач за насилне сукобе много ширих размера", рекао је Јеремић.

Јеремић је напоменуо да је и пре 100 година, као и данас, било грубих покушаја манипулисања јавним мњењем како би оно убедило да су искључиво други они који изазивају рат.

Наводећи Украјину као пример, он је приметио да је ситуација у тој земљи данас много гора него пре годину дана, "када је неодговорно руководство ставило Украјину у неодрживу позицију да бира између Истока и Запада, мада је било сасвим јасно да не може бити политичке и економске одрживости ако земља не може тесно да сарађује са обема странама."

Бивши шеф српске дипломатије упозорио је да се становништво Украјине сада суочава с дуготрајном унутрашњом кризом, да су се политички односи између ЕУ и Русије погоршали, што негативно утиче и на њихове привреде, да између САД и Русије влада неповерење и да влада атмосфера која личи на хладни рат.

Јеремић је, у уводном обраћању, истакао и да човечанству данас више него икада прети опасност од масовног уништења, као и од физичког погоршања стања саме планете због глобалног загревања и климатских промена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво