Читај ми!

Тежи друштвени од техничких факултета?

Према најновијој анализи пролазности на испитима, медицину није најтеже завршити. Веровали или не, на групацији друштвено-хуманистичких наука, 197 предмета током једне студијске године положило је мање од 30 одсто академаца. На медицинској групацији постоје 22 таква предмета, и ниједан није на Медицинском факултету.

Најновија анализа пролазности на испитима показује да је теже положити испит на факултетима друштвених, него на факултетима природних наука. Таквих је у прошлој академској години било између четири и по и шест и по одсто, зависно од тога да ли је предмет полагало више од 10 студената.

Највећи број предмета на којима је пролазност мања од 30 одсто јесте на Факултету политичких наука 55, следи биологија са 32, па шумарство са 25 испита.

"Разлози за то су углавном што одређени професори и одређене катедре нису прешле у потпуности или нису прешле уопште на нови систем, ако га можемо звати новим - пошто је у потреби осам година", каже каже Андријан Лемунт, председник Студентског парламента Универзитета у Београду.

Према његовим речима, једно од решења које студенти предлажу јесу испитне комисије и замена професора.

"Нико не може да схвати, у домену универзитетске равни, да је концепт образовања по важећем Закону раван која је обавезујућа и за професора и за студента. Студент мора да схвати да мора да буде студент, да буде студиозан и да ради, а професор мора да схвати да мора да се бави студентом", каже проф. Милорад Милованчевић, декан Машинског факултета Универзитета у Београду.

На медицини су, кажу, доста уложили у Центар за евалуацију и унапређење квалитета наставе.

"Ми имамо и комисију која се бави израдом тестова и евалуацијом. Значи, ви можете знати да ли је тест добар или не и онда на основу тога можемо коципирати како ће тај испит да изгледа", каже проф. Небојша Лалић, декан Медицинског факултета Универзитета у Београду.

Препорука Сената факултетима је да разговарају и са професорима и сарадницима како би решили проблем.

"Генерално гледано, на неким факултетима пролазност је много боља него претходних година и поред тога оно што је пре свега значајно је да то није на уштрб квалитета које дипломирани студенти стичу", каже проф. Владимир Бумбаширевић, ректор Универзитета у Београду.

Решење би било, сматрају студенти, постојање већег број испитивача, стални надзор, разговор и доступност професора, континуирано учење, модернија предавања и уџбеници, као и јединствено правило за решење овог проблема на целом универзитету.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво