Читај ми!

Борба "малих дивова"

У Србији се годишње превремено роди око 4.000 беба. Уколико не приме вакцину деца су подложнија бронхитису, астми, али и тешкој упали плућа. Родитељи превремено рођене деце поручују да је једина установа у Србији која спроводи редовну имунизацију против респираторног синцицијалног вируса Институт за неонатологију у Београду.

Надлежни објашњавају да је несташица вакцина против туберкулозе, малих богиња, заушака и рубеола само привремена, и да нема разлога за бригу.

Да ли знате шта је заједничко за Алберта Ајнштајна, Наполеона Бонапарту, Винстона Черчила, Виктора Игоа... и многих других, који су, као и Верини близанци Лука и Матија, рођени пре времена.

Вера Бикицки Ивезић из Удружења "Мали див" каже да има четворо деце, односно два пара близанаца, први су рођени пре времена у 33. недељи, а други су рођени на време, у 38. недељи. Како је додала, деца која су рођена пре времена углавном су животно угрожена.

Зато су родитељи превремено рођене деце за све родитеље код којих су роде пожуриле основали Удружење "Мали див". Вера поручује да је неонатолошка заштита данас боља, али још неуједначена.

"Када сам се први пут породила, мој син је добио респираторни синцицијални вирус. Тада није било вакцине за то. Он због тога, практично и данас има последице, борио се за живот пет дана због те инфекције. Сада је та вакцина доступна у Београду, али није широм Србије", навела је Вера Бикицки Ивезић.

Педијатар пулмолог из Крагујевца Анђелка Стојковић Анђелковић рекла је да је велики проблем са превремено рођеном децом то што су изложена повећаном ризику од инфекције синцицијалним вирусом, који је најчешћи узрок инфекције код деце до пете године живота.

Једина установа која спроводи имунизацију против овог респираторног вируса, одговорног за чак 90 одсто инфекција превремено рођене деце, али и деце са урођеним срчаним манама, јесте Институт за неонатологију у Београду.

У тој установи кажу да лек дају само бебама рођеним три месеца пре термина, или ако имају хроничну болест плућа и зависна су од кисеоника. Очекују да здравствени фонд ту вакцину свима обезбеди.

Иако је повећан проценат преживљавања превремено рођених беба, Србија је далеко од европског стандарда.

Милица Ранковић Јаневски са Института за неонатологију у Београду рекла је да су у претходних годину дана повећали проценат преживљавања најризичније категорије - беба рођених са мање од 1.000 грама - за чак 20 одсто.

"Ово је податак на који смо посебно поносни. Србија ради на томе да поправи своје циљеве, није на оном месту на ком би хтела да буде стопа пренаталног морталитета у Европи је 6,5 одсто у Србији је 8,3", навела је Милица Ранковић Јаневски. 

Просечна дужина боравка беба у Институту за неонатологију је 45 дана, а најмање бебе неретко остану и неколико месеци. У том институту најмањи пацијент имао је 450 грама, а данас је весео дечак.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво