Читај ми!

Годишњица убиства Драгана Максимовића

Поводом 13. година од смрти глумца Драгана Максе Максимовића представници Народног позоришта, Удружења драмских уметника Србије и Министарства културе, положили су венце на спомен-плочу на Зеленом венцу у Београду.

Представници Народног позоришта у Београду и Удружења драмских уметника Србије положили су цвеће на спомен плочу глумцу Драгану Максимовићу Макси, поводом 13. годишњице смрти уметника, и позвали да се његове убице што пре пронађу и казне.

Максимовић је брутално претучен у новембру 2000. на Зеленом венцу док је чекао аутобус, јер су његове убице веровале да је Ром, а преминуо је од последица тог напада два месеца касније, 4. фебруара 2001. године.

Државни секретар у Министарству културе и информисања Дејан Ристић рекао је да је пре 13 година почињен велики злочин према грађанину, уметнику, култури, али да све треба озбиљно да забрине околност да починиоци тог екстремног насиља још нису пронађени.

Ристић је рекао да ће бити разлога за бригу све док у друштву постоје случајеви вербалног и физичког насиља, као и потребе за делањем како би се повратило друштво ненасиља и разумевања у коме је култура један од битних елемената вредносног система.

"Максимовић је за собом оставио бројне антологијске улоге, остао је упамћен у његовом театру Народном позоришту и код свих љубитеља филмске и позоришне уметности, али свакако му дугујемо да се његове убице што пре пронађу, приведу правди и санкционишу", рекао је Ристић.

Председник Удружења драмских уметника Србије Војислав Брајовић рекао је да није тренутак за сећање на величанствени и незаборавни таленат који је имао Драган Максимовић, већ на колективну срамоту која угрожава целокупно друштво и све грађане.

"То је осећање које је било и сада још постоји, осећање осионости и безграничне мржње у друштву које је лишено односа према грађењу и усавршавању оних људи који живе да би поклонили свом роду своје духовно богатство", рекао је Брајовић.

Вршилац дужности управника Народног позоришта Дејан Савић рекао је да не сме бити заборављен осиони, бахати, суманути и безумни чин који је Драгана Максимовића коштао живота, да се то више никад не би поновило. 

"Захваљујем свима који су учествовали у овом подсећању и граду Београду који је поставио спомен плочу Драгану Максимовићу. Камо среће да је Макса сад један задовољан и срећан пензионер који би нас и даље радовао својим улогама", рекао је Савић.

Драган Максимовић рођен је у Подујеву 7. фебруара 1949. године, а преминуо је 4. фебруара 2001. у 52. години. За 25 година рада одиграо је више од 60 филмских и позоришних улога.

Максимовић је глумио у филмовима "Петријин венац", "Лепа села лепо горе", "Последњи круг у Монци", "Ране", "Црни бомбардер", "Стршљен", у телевизијским серијама "Отписани" и "Приче из радионице" и другим.

Спомен плоча Драгану Максимовићу постављена је 2006. године и у међувремену замењена, јер су непознати вандали оскрнавили то обележје исписивањем неофашистичких симбола.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво