Читај ми!

Борба са сметовима у Војводини

Сви путници заробљени у сметовима у Војводини евакуисани. Регионални пут Бачка Топола-Суботица поново проходан. Од јутрос евакуисане 22 особе из колоне која се ту створила након превртања камиона. Списак непроходних саобраћајница мења се из сата у сат.

19.25 - Око 1.500 људи, који су били смештени у Бачкој Тополи, Фекетићу и Малом Иђошу, упућено ка Хоргошу или Новом Саду, рекао Предраг Марић.

14.30 - У наредних сат времена почеће комплетно ослобађање заробљених путника код Бачке Тополе, каже министар саобраћаја Александар Антић. Завејано још 37 возила. 

13.40 - Регионални пут између Бачке Тополе и Суботице је проходан. Проглашено ванредно стање у Бачкој Тополи.

13.00 - Заглављен аутобус на путу Бајмок - Суботица. Већина од 13 путника наставила пешке ка Бајмоку. 

12.20 - Успостављен железнички саобраћај између Новог Сада и Врбаса.  

10.55 - Од јутрос евакуисане 22 особе са дела пута од Бачке Тополе ка Фекетићу, саопштио МУП.

10.35 - Полиција позива власнике аутомобила завејаних на путу Стајићево - Перлез да се што пре јаве како би преузели своја возила.

Поново проходан пут Бачка Топола - Суботица. Од јутрос су евакуисане 22 особе. Пут био блокиран пошто је један бугарски шлепер и поред забране, ушао на пут и преврнуо се.  

Како се наводи у саопштењу МУП-а Србије, сви су збринути у просторијама Црвеног крста, а пут је поново проходан.

Бугарски шлепер се преврнуо синоћ у касним сатима на путу М22 Бачка Топола - Суботица и направио застој. Сва завејана возила су извучена, саопштено је у Оперативном центру Сектора МУП за ванредне ситуације.

Са те локације 26 аутомобила, аутобус, пет шлепера и два мала камиона, су кренули ка Суботици, речено је у центру.

Надлежни још једном апелују на грађане да не крећу на пут.

"Ти људи морају да разумеју да је велика опасност по њихов живот. Код Зрењанина смо имали проблем да после три часа у току ноћи нисмо могли да приђемо ниједном возилу, од наноса снега. Постоји опасност за тог човека да се смрзне, ако остане без горива или ако му се поквари ауто", објаснио је начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Горан Николић.

Како је рекао, план за данас је да се оспособи пут Нови Сад - Суботица и пут М22 који је паралелан с њим и да се ситуација прати у Војводини. Ауто-пут до Новог Сада је чист, а од Новог Сада ка Суботици дозвољено је кретање само уз пратњу Жандармерије.

И данас су припадници војске ангажовани на рашишћавању снежних сметова на путним правцима.

Око 2.000 страних држављана, које је због сметова пут нанео у Бачку Тополу, смештено је у две школе и просторије Црвеног крста, а проглашена је ванредна ситуација у тој општини.

Око 1.500 евакуисаних особа са оближњих путева код Бачке Тополе кренуло је према првобитним одредиштима, Суботици и Новом Саду.

"Зависно од места на којем су смештени, ти људи ће бити упућени очишћеним саобраћајницама ка Суботици и Новом Саду", рекао је министар саобраћаја Александар Антић.

Током дана се очекује да ће бити рашчишћене и пруге, како би саобраћај био потпуно успостављен и између Врбаса и Суботице. 

Железничари су током јучерашњег дана са пруге уклонили два теретна и један међународни путнички воз, а данас је преостало да се уклоне још четири вагона без путника из састава међународног воза из Будимпеште за Београд, кој је јуче био завејан на прузи. 

Николић истиче да треба издржати још данас јер се за сутра очекује слабљење ветра и он је апеловао на возаче и данас да не крећу на пут.

Како је истакао, код Зрењанина је јуче било проблема због изузетно јаког ветра који је онемогућавао долазак до заробљених.

Кабинет градоначелника Зрењанина саопштио је да је организован превоз од Зрењанина ка Перлезу, Ченти, Фарказдину и Книћанину за све грађане који су због сметова у претходна два дана били смештени у прихватилишта, код рођака или у Дому ученика у том граду.

Поједини аутомобили који су остали на завејаним путевима обијени су и опљачкани, а са неких су поскидани и точкови. Полиција испитује те случајеве.  

"Спасиоци, полиција, сви су рекли да овако нешто нису доживели, овако јак ветар и снег на путу", рекао је Николић.

Кошава прави проблеме и у Београду, где је пао кров са пословне зграде у улици Салвадора Аљендеа.  

Списак непроходних саобраћајница мења се из сата у сат. Забрањено је кретање на делу ауто-пута, регионалним, али и многим локалним путевима. Како кажу надлежни, занемарите списак и, уколико је могуће, сматрајте да су сви путеви непроходни. Без заиста великог разлога, не крећите на пут.

И по списку непроходних саобраћајница, и по стању на терену, ситуација је најтежа на путевима у Војводини. У јучерашњој акција спасавања код Фекетића евакуисано је више од 700 путника.

На лицу места био је и први потпредседник Владе Александар Вучић са министрима одбране и саобраћаја.

Зрењанинска полиција позвала је власнике аутомобила завејаних на путу Стајићево-Перлез да се што пре јаве како би преузели своја возила.  Како је речено, власници аутомобила требало би да се пријаве на пункту Саобраћајне полиције, који се налази на излазу из Стајићева.

Осим у Панчеву и Зрењанину, ванредна ситуација од синоћ је на снази и у Кањижи. Одлуком Владе у евакуацију путника укључени су војска, полиција, жандармерија, Министарство саобраћаја и здравствене службе.

Сви поласци аутобуса у правцу Кикинде и Зрењанина су за сада отказани, док аутобуси за Суботицу саобраћају само до Новог Сада.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво