Читај ми!

Воjводина завеjана, саобраћаj отежан

Ванредно стање због невремена проглашено у Зрењанину и Панчеву. У последња два дана евакуисано је 250 особа из возила у снежним наносима. Због временских неприлика забрањен је улаз теретним возилима из Мађарске и Румуније, а Лучкој капетанији дат је налог да забрани пловидбу Дунавом.

1. фебруар / 08.05 - На ауто-путу Суботица - Нови Сад пробијен чеп, па је саобраћај поново успостављен.

1. фебруар / 07.45 - Између Змајева и Врбаса, због завејане теретне локомотиве, блокирана два међународна воза на релацији Београд-Будимпешта, односно Будимпешта-Београд. У Железницама кажу да укупно има око 100 путника и тражи се могућност да се евакуишу аутобусима.

1. фебруар / 02.00 - Због снажног ветра и снежних наноса коjи достижу висину и до 3,5 метра затворен је гранични прелаз Хоргош.

21.50 - Поново прекинут саобраћај на путу Стајићево-Перлез због возила која су блокирала пут, саопштили су "Путеви Србије".

21.10 - До сада је евакуисано 250 особа завејаних снегом, рекао је Предраг Марић.

Мећава је захватила већи део земље, а ванредно стање проглашено је у Зрењанину и Панчеву. Из возила у снежним наносима је у последња два дана евакуисано 250 особа, рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Министар саобраћаја Александар Антић, државни секретар у МУП-у Вања Вукић и шеф Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић апеловали су да грађани без преке потребе не полазе на пут упозоривши да ће ноћас и следећа два дана уз олујно невреме бити и ледене кише и снежних наноса.

Приликом обиласка базе на зрењанинском путу, из Сектора за ванредне ситуације је речено да је забрањен теретни саобраћај на територији Војводине, као иулазак теретних возила из Мађарске и Румуније.

Док се олуја не смири, саобраћај је потпуно забрањен од Ченте према Перлезу и Зрењанину.

"Држава води рачуна пре свега о државним путевима, и дајемо испомоћ за локалне путеве, а локална заједница мора да да додатни напор", рекао је Антић и похвалио све акције које су имали и град Зрењанин и Панчево, и све општине средње банатског округа.

Снежни наноси висине око четири метра и удари ветра од преко 100 километара на сат, завејали су од синоћ више десетина људи на путу Зрењанин-Београд на деоници Стајићево-Перлез. Евакуација завејаних је завршена, а војни хеликоптери пребацили су до зрењанинске болнице 84 особе.

На територији Полицијске управе Кикинда повремено је непроходан путни правац Сента-Бачка Топола, код Торњоша. Обустављен је саобраћај на државном путу Башаид - Нови Бечеј и на локалном путу Тотово Село-Долине-Ором, на територији општине Кањижа.

У општини Опово од синоћ је непроходан пут Сакуле-Баранда. У завејаним Сакулама нема ни струје ни воде. На ауто-путу у Панчеву још увек има заробљених у сметовима.

"Прикључила су се још три утоваривача која је ангажовао општински кризни штаб и наш дозер да пробамо да пробијемо, пошто има заробљених аутомобила и људи између сметова", рекла је Mирјана Савић из "Војводинапута".

Пет села у Сврљишком крају одсечено је од света. Комуналне службе чисте сметове, али се они због јаког ветра поново стварају. Због непроходних путева становништву се достављају лекови, а једна бака кренула је пешке до болнице у Сврљигу.

У Браничевском округу ситуација иста. Уз помоћ екипе Штаба за ванредне ситуације Пожаревца, радници "Електромораве" успели су да до села Кличевца дођу алтернативним путем и поправе квар на електо-постројењу.Сада је део Кличевца, који је од прошле ноћи био без електричне енергије, добио струју, потврђено је РТС-у у пожаревачком Штабу за ванредне ситуације.

Главни пут ка Кличевцу, од површинског копа "Дрмно" до овог села, и даље је непроходан због великих сметова.

Јак ветар заробио је и Бачку Тополу и сви путни правци из града су блокирани.

На делу ауто-пута од Бачке Тополе према Фекетићу, у смеру према Новом Саду преврнуо се камион, рекла је Александра Љубенковић из Оперативног центра Ауто мото савеза Србије.

Једночасовна блокада ауто-пута код Фекетића је пробијена и екипе ће бити у приправности целе ноћи. Поред полиције на путевима је и механизација војске.

"Има више стотина возила заробљених на неким дестинацијама у општини Бачке Тополе и ради се на томе да се некако раскрчи пут", каже Иштван Манић, директор Штаба за ванредне ситуације.

Забрана за теретна возила 

На путу од Новог Сада до Суботица, код Фекетића, и даље кијамет.

У Вршцу ветар већ два дана дува несмањеном снагом. Магистрални пут Панчево-Вршац-Ватин проходан је само за путничка возила, а 30 камиона стоји у колони, возови неће саобраћати до понедељка.

Кризни штаб је одлучио да ова субота за ученике основних и средњих школа у Вршцу не буде радни дан. Школски објекти на могу да се загреју због овако јаког ветра, а у појединим учионицама измерено је само 12 степени. Кошава дува брзином од 130 километара на сат, а током ноћи су могући и јачи удари.

Поред сметова, на путевима проблем праве и теретна возила. Зато је министар саобраћаја на хитном састанку Штаба за ванредне ситуације тражио забрану њиховог уласка из Мађарске и Румуније.

"Бесан сам због тога што камиони и даље иду на неким путним правцима којима је веома критично. Моји људи из сектора за друмски саобраћај су обавестили све превознике да ћемо бити жестоки у кажњавању свих оних који не прихвате ове наше налоге", рекао је министар саобраћаја Александар Антић.

Како је истакао, преко Министарства иностраних послова контактира се са Мађарском и Румунијом око преусмеравања саобраћаја, а на пунктовима на ауто-путу се обавештавају превозници о свим детаљима.

У Београду је олујни ветар чупао дрвеће, али и шофершајбну са једног аутобуса. Надлежни кажу да предузимају све како би се што пре отклониле последице лошег времена.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво