"Гугл" у част Јовану Јовановићу Змају

"Гуглова" претрага, google.rs посвећена Јовану Јовановићу Змају, рођеном на данашњи дан 1833. године.

Претраживач "Гугл" данас је почетну страну посветио Јовану Јовановићу Змају, рођеном у Новом Саду 6. децембра 1833. године.

Гимназију је учио у Халашу и Пожуну (садашња Братислава), а матурирао је у Словачкој Трнави. Пре медицине коју је завршио у Пешти, студирао је права у Пешти, Прагу и Бечу.

Радио је као лекар у Новом Саду, Панчеву, Сремским Карловцима, Футогу, Београду, Загребу и Бечу.

Између 1890. до 1898. био драматург Народног позоришта у Београду. Према оцени књижевне критике, његова поезија представља "песнички израз духовног и душевног живота српског народа" у другој половини 19. века. Као песник развијао се под утицајем српске народне поезије и лирике Бранка Радичевића.

Написао је велики број родољубивих као и политичко-сатиричних песама. Највише је остао упамћен као дечји песник, непревазиђен у српској књижевности. Основао је и уређивао књижевни лист "Јавор", сатиричне листове "Змај", "Жижа", "Стармали" и поучни дечји лист "Невен".

Преводио је са руског, немачког, мађарског и енглеског. Најпознатија Змајева дела су: "Певанија", "Ђулићи", "Ђулићи увеоци", песничка легенда "Видосава Бранковић", "Чика Јова српској деци", шаљиви комад "Шаран".

Умро је 14. јуна 1904. године у Сремској Каменици.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво