Читај ми!

Здравство на Косову остаје у систему Србије

Здравствене институције на Косову и Метохији наставиће рад после избора као до сада, у оквиру здравственог система Србије, рекла Славица Ђукић Дејановић у Косовској Митровици, позвавши Србе да гласају 3. новембра.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић рекла је у Косовској Митровици да ће здравствене институције на Косову, након локалних избора, наставити да раде као до сада. 

Нема никакве дилеме да ће сви упослени у здравству примати плате и да ће 4. новембра грађани моћи да улазе у здравствене установе како су то и до сада чинили, поручила је министарка након посете Здравственом центру у Косовској Митровици.

Она је након разговора са директорима здравствених установа са Косова и Метохије рекла да нема никаквог места дефетизму "јер, заправо, да бисмо могли да радимо свој посао најкоректније, морамо бирати могуће путеве и тражити легалне начине".

"Сасвим је на месту да неко има стрепњу, али овог момента јавно обавештавам све грађане Косова и Метохије да ће здравствене установе Косова и Метохије функционисати као и до сада, да ће сви упослени примате плате и да ћемо тражити начина да онима који немају уговор са Републичким Фондом за здравствено осигурање, а раде у здравственим установама у што краћем року легализујемо статус и обезбедимо плате", рекла је министарка здравља.

Упитана да ли ће и након локалних избора здравство остати у систему Министарства задравља Србије, она је одговорила да хоће, као и образовање и култура и многе друге институције, истичући да се не доводи у питање да ли остају.

"Ми смо данас разговарали о томе како ћемо унапредити систем функционисања установа на Косову и Метохији после избора 3. новембра када будемо имали Заједницу српских општина, председника који ће легализовати у својим захтевима одређене ставове ка Београду и када Београд буде у позицији да на најрегуларније начине, неоспораване од оних који су то годинама чинили, помогне опстанак Срба на Косову и Метохији кроз инвестирање у побољшање услова за здравство и заштиту", рекла је она.

Ђукић Дејановић је рекла да једино ако се два крупна система, здравство и образовање, развијају даље и опстају, "имамо шансу да расте број Срба на Косову и Метохији".

"Ми, здравствени радници имамо језик струке који нам увек помаже да се разумемо, али да бисмо могли тај језик струке да преточимо у потребу грађанима да буде у њихову корист, ми морамо легализовати сопствено функционисање на начин да га и свет прихвати", поручила је министарка здравља.

Министарка здравља позвала је Србе на Косову и Метохији да изађу на предстојеће локалне изборе у Покрајини и да буду јединствени. Она је у Грачаници подржала кандидата Грађанске листе "Српска" Бранимира Стојановића.  

"Ми смо поносни на ваше лекаре, можете сасвим да будете поносни и ви, то су изузетни људи, хвала вам што сте данас овде и верујем да ћете још пуно пута долазити", рекао је Бранимир Стојановић, кандидат за председнка општине Грачаница.

Министарка је претходно подржала српску листу у Косовској Митровици. Миљана Николић, управник Дома здравља у Косовској Митровица рекла је да треба гласати за Грађанску иницијативу Српска, јер она је, како каже, државна.

Министарка Ђукић Дејановић рекла је у Грачаници да јој није дозвољено да уђе у локални Дом здравља и да разговара са лекарима и здравственим радницима о стручним проблемима.

"Уверена сам да када будемо имали парламент заједнице српских општина и председника тог парламента, да ћемо имати могућности да легално и регуларно министри из Београда дођу и решавају оне проблеме који значе свакодневни живот свакога од вас појединачно", казала је министарка здравственим радницима, грађанима и новинарима у порти манастира Грачаница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво