Амнести: Забрана Параде, победа мржње

Неодржавање Параде поноса у Београду је победа мржње, оценила је организација Амнести интернешенал и позвала да се објави анализа безбедносних претњи.

Забрана београдске Параде поноса представља "победу мржње", оценила је организација за заштиту људских права Амнести интернешнал (АИ) и позвала власти Србије да објаве детаљну анализу безбедносних претњи на које се позвао премијер Ивица Дачић.

По оцени те организације са седиштем у Лондону, одлуком власти Србије да трећи пут узастопно забрани Параду поноса, "јасно су прекршени закони и Устав (Србије)".

АИ указује да је премијер Дачић истовремено министар унутрашњих послова, и да је он, образлажући одлуку о забрани, као разлоге навео безбедност грађана и учесника Параде поноса и очување јавног мира.

Позивајући власти Србије да саопште детаљну анализу безбедносних претњи, АИ је указао да оне "морају спровести темељну и брзу истрагу тих претњи".

"Забрана Параде поноса је још једна победа мржње, насиља и нетолеранције, и сугерише потпуни презир према Европској унији која је више пута позвала Србију да обезбеди да се овогодишња Парада одржи", поручила је у саоспштењу Језерца Тигани, заменица директора АИ за Европу.

Тигани је оценила да су власти Србије "још једном издале српску ЛГБТ заједницу".

По њеним речима, Влада Србије поновном забраном "практично ради противно својој међународној обавези да припадницима ЛГБТ популације  гарантује основна права - слободу изражавања и слободу окупљања".

"Посао је владе, њена обавеза, да обезбеди да се мирни скупови, попут Параде поноса, одвијају без незаконитог мешања. Чини се да овој влади недостаје храбрости да гарантује та права, што је жалосно", оценила је званичница АИ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво