Читај ми!

Међународни дан писмености

У свету је око 900 милиона неписмених људи, док је у Србији неписмено 14 одсто популације. Удружени сииндикати "Слога" позивају министре просвете, финансија и привреде да покрену конкретне акције како би се ниво опште и функционалне писмености подигао на задовољавајући ниво.

Обележава се Међународни дан писмености, а подаци говоре да је у свету око 900 милиона неписмених људи. У Србији је нешто мање од 14 одсто популације, односно око 850.000 становника, без дана школе или са неколико разреда основне школе.

Резултати пописа из 2012. године показали су да је број неписмених људи у Србији преполовљен у односу на попис из 2002. године и сада их има око 165.000, од којих више од 80 одсто чине жене.

У Дому Народне скупштине биће одржан скуп који ће отворити потпредседник Скупштине Србије Жарко Кораћ.

Уочи Светског дана писмености, Удружени синдикати Србије "Слога" скрећу пажњу на потребу већег улагања државе и ангажовања друштва у систем образовања.

Синдикат "Слога" позива нове министре просвете, финансија и привреде да покрену низ конкретних акција како би се ниво опште и функционалне писмености нације подигао на задовољавајући ниво, с обзиром да је она неопходна за развој савременог друштва.

"Такође, позивамо и послодавце, носиоце капитала, да стипендијама талентованим ученицима и сталним едукацијама својих радника помогну у решавању овог проблема. Добрим образовањем ствара се квалитетна радна снага која може конкурисати на домаћем тржишту рада и профита", наведено је у саопштењу "Слоге".

Синдикат сматра да је писменост у Србији годинама уназад на незадовољавајућем нивоу, у сенци економске кризе и страха од даљег отпуштања радника запослених у просвети, а систем образовања "у рукама дневне политике и многобројних афера".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво