Читај ми!

Ускоро измене Закона о реституцији?

После годину и по дана искуства у реституцији, Агенција за реституцију покреће иницијативу за измену закона. Из Агенције поручују да нови закон требало би да направи разлику између имовине одузете правним лицима и имовине физичких лица којом су управљала правна лица. У Мрежи за реституцију и стручњаци кажу да је замена једини начин да се реши тај проблем.

Агенција за реституцију покреће иницијативу за измену закона, после једноипогодишњег искуства у враћању одузете имовине старим власницима. Какo кажу у Агенцији, Министарству финансија већ су послате тезе које ће омогућити ефикаснији поступак реституције.

У агенцији за Реституцију закључили су да уколико се прошири списак имовине која се може вратити у натури држава може да уштеди. Нови закон требало би да направи разлику између имовине која је одузета правним лицима и имовине физичких лица којом су упрвљала правна лица.

Директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић каже да је то специфична ситуација која је и данас могућа. "У то време је била честа и код одузимања пре свега радњи није се препознавало шта се одузима да ли имовина физичких лица или радња као бизнис као пословање. Да би се то расчланило, предложили смо измене Закона и још код процене биланса предузећа предложили смо извесне промене, објашњава Кастратовић.

У Мрежи за реституцију од самог доношења закона тврде да га треба мењати. Сматрају да је супституција или замена једини начин да се реши питање реституције.

Миле Антић из Мрежа за Реституцију напомиње да је најбољи пример за то је дефинитивно пољопроивредно земљиште. Постоји парадокс да Агенција кроз свој рад разоткрије и око 20 хиљда хектара пољопрвредног земљишта у државној својини које је неко незаконито узурпирао и укњижио као своје или као имовину задруге, додаје Антић.

И стручњаци сматрају да Закон о реституцији треба да се измени увођењем супституције.

Стефан Самарџић са Правног факултета у Новом Саду оцњњује да ће то смањити јавни дуг и да ће држава имати приход од пореза.

У Агенцији кажу да су предложене измене само тезе на основу којих би Министарство финансија могло да формулише предлог измена Закона. Агенцији је до сада поднето 19 хиљда захтева грађана за повраћај одузете имовине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво