Подршка акцији КЦС

Невладина организација "Доктори против корупције" поздравља потез Клиничког центра Србије, истовремено подсећајући да су Министарству здравља доставили документацију за покретање неколико случајева злоупотреба у здравству.

Невладина организација "Доктори против корупције" поздравила је "одлучну антикоруптивну активност" управе Клиничког центра Србије (КЦС), која је поднела кривичне пријаве против 15 запоселних због сумње да су злоупотребили службени положај и оштетили државу за око 2,1 милион евра.

Ова организација је, у саопштењу за медије, истакла да је управа КЦС на овај начин показала "целокупној јавности да став 'нула толеранције према корупцији' постаје норма у најелитнијој здравственој станови у Србији" и да заслужује све похвале и подршку као "једини пут оздрављења српског здраства од системске корупције".

"Доктори против корупције", међутим, наводе да овај случај, истовремено, указује на потпуну пасивност Министарства здравља у циљу сузбијања институционалне корупције у здравству.

"Подсећамо да смо Министарству доставили потпуно документоване предмете: од случаја трговине листама чекања на Институту за онкологију Војводине, преко случаја кристализације раствора за дијализу у Краљеву до трговине погребника са службом хитне помоћи у Београду", истиче се у саопштењу.

Ова НВО сматра да министарство, иако има све потребне доказе за подношење кривичних пријава по службеној дужности за ове, али и многе друге афере, "упорно избегава да реагује као орган државне управе у складу са законским овлашћењима и тиме наноси огромну штету целом здравственом систему".

"Политика игнорисања и нечињења наводи на сумњу да је у самом Министарству здравља заправо епицентар корупције у здравству", сматрају "Доктори против корупције".

Ова организација истиче да је, у тренутку када је борба против корупције национални приоритет и предуслов отварању успешних преговора са Бриселом, неопходно потпуно прекинути досадашњу праксу, јер она, "осим што доводи до тешких последица по здравље грађана, представља непремостиву препреку Србији на путу ка ЕУ".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво