Читај ми!

ЛГБТ и Роми највише дискриминисани

Дискриминација у Србији широко распрострањена по различитим основама, а највише угрожени припадници ЛГБТ заједнице, Роми и особе с инвалидитетом, речено на представљању Извештаја о дискриминацији у Србији за 2012. годину.

У Извештају о дискриминацији у Србији за 2012. годину, који је радила Коалиција против дискриминације, наводи се да је дискриминација широко распрострањена по различитим основама, а најугроженији су припадници ЛГБТ заједнице, Роми и особе с инвалидитетом.

Представник Мреже одбора за људска права Драган Ђорђевић рекао је, приликом представљања извештаја, да је дискриминација забележена у свим деловима Србије где ова мрежа делује и да се то највише односи на особе с инвалидитеом и нациналне мањине, углавном, Роме.

Као пример он је навео онемогућавање уласка деце ромске мањине и деце с инвалидитетом у јавне објекте.

Када је нареч о дискриминацији ЛГБТ популације, као најдраматичнији пример дискриминације у Извештају се наводи забрана Параде поноса.

Представници удружења студената с хендикепом су у Извештају навели да је ова категорија изложена дискриминацији и да је главни разлог неприступачност и доступност током школовања.

Они су дискриминацију представили кроз два случаја, а то су смештај студената са хендикепом у установи студентског смештаја и стипендије које град додељује студентима и студентима с хендикепом.

"Једнако поступање према неједнакима јесте дискриминација", нагласио је Ђорђевић.

У извештају се као пример дискриминације наводи и проблем социјалног становања и принудног исељивања из Блока 72 и неформалног насеља Белвил.

Координатор Коалиције против дискриминације Саша Гајин рекао је да је дискриминација у Србији појава "ендемског и системског карактера" и да је тај проблем присутан у свим порама друштвеног живота у Србији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво