Пронађена архивска грађа непозната историчарима

Архив Србије саопштио је да је у депоу пронађена архивска грађа деценијама необрађена и непозната историчарима која открива нове појединости од значаја за проучавање историје Србије 19. и 20. века

Међу новооткривеним документима су писмо вожда Ђорђа Петровића Карађорђа војводи Антонију Пљакићу из 1809. године, писмо Милоша Обреновића великом везиру из 1860. и акта са Светоандрејске скупштине.

Пронађена су и документа о доласку краља Петра И Карађорђевића на престо Србије 1903. године, и многа друга.

Документи су, како је наведено у саопштењу, пронађени у запечаћеним картонским кутијама ван фондова под ознакама "разно" и "за шкартирање".

До увида у стање те грађе дошло је прегледом депоа који се обавља током редовног годишњег једномесечног прекида рада читаонице.

Имајући у виду то откриће и забрињавајуће стање у коме је пронађена та, делом оштећена архивска грађа, дирекција је упутила позив министру културе Небојши Брадићу, који ће сутра посетити Архив Србије.

У Депоу Архива Србије пронађен је и записник са тајне седнице Скупштине Србије од 14. јула 1878. године, из времена Берлинског конгреса на којем се "кројила слику тадашње државе", изјавио је директор тог архива Милорад Перишић.

Он је рекао да је у депоу Архива пронађено још доста докумената међу којима и поједини са натписом "Будим" и годинама 1711, 1717, 1737, 1738, за које се сада не може рећи шта је њихов садржај.

Берлински конгрес, на којем су учествовали изасланици тадашњих великих сила Немачке, Аустро-Угарске, Француске, Велике Британије, Италије, Русије и Турске, сазван је ради ревизије Сан-стефанског мира, којим је завршен руско-турски рат. Било је било предвиђено да Србија, Црна Гора и Румунија добију државну независност.

Перишић је  рекао да је у депоу пронађено осам кутија са архивском грађом, коју је однела аустроугарска војска из Србије а који су у Архив враћени осамедесетих година прошлог века.

Директор Архива Србије је навео и да у депоу пронађене велике количине грађе у картонским кутијама са ознакама "за шкарт" или "непознато'. Перишић је навео да је захваљујући прошлом и садашњем министру културе као и стручним тимовима у ресорном министарству урађено много добрих ствари у систематизацији архивске грађе.

Наредних дана, како је најављено, биће одржана и конференција за новинаре како би се јавности представиле појединости о пронађеним документима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво