Читај ми!

Милошево знање темељ модерне Србије

Наш циљ је да нешто Милошевог знања, умећа и храбрости искористимо да сачувамо Србију, добијемо што више пријатеља и савезника и да градимо модерну Србију, рекао Александар Вучић на отварању нове поставке у Милошевом конаку. Министар Петковић: Конак сведочи о херојским данима борбе за независност и слободу српске државе.

Први потпредседник владе и министар одбране Алекандар Вучић отворио је нову сталну поставку Конака кнеза Милоша, истакавши да се сећањем на дела најславнијих владара Србије деца не уче прошлости, већ будућности.

Вучић је, на свечаности у Топчидерском парку, која је уприличена на празник Цвети када је, пре 198 година, под вођством кнеза Милоша Обреновића подигнут Други српски устанак, рекао да је Србија и данас суочена са проблемима које јој намећу стране силе, и да сама покушава да опстане на ветрометини.

"Наш циљ је да нешто Милошевог знања, умећа, храбрости и мудрости искористимо да сачувамо Србију, добијемо што више пријатеља и савезника и да градимо модерну и просперитетну Србију", рекао је Вучић.

На церемонији у Топчидерском парку министар културе и информисања Братислав Петковић је подсетио да је конак кроз историју мењао свој намену, али да данас сведочи о тешким и херојским данима борбе за независност и слободу српске државе.

"О главним актерима те борбе историја још није рекла своју поледњу реч. Та борба неким својим делом и данас траје, опомињући нас да се историјске грешке не праштају и да се понекад морају доносити тешке одлуке о којима ће тек будући нараштају доносити праве судове, најчешће мерећи бољитак у свом свакодневном животу", рекао је Петковић.

Како је упозорио, Србија и српски народ су пред још једном прекретницом у својој историји.

"Којим тешким путем ће бити усмерена наша будућност зависиће добрим делом и од правих одлука које ћемо сви заједно донети, поштовати и спроводити", рекао је Петковић, који је говор завршио знаменитом реченицом књаза Милоша: "Није време да сабљама земље делимо и главама границе ударамо".

У приземљу конака налази се поставка "Живот у Србији у 19. веку" и привремена изложба "Слике српске револуције", док је спратни део конака у потпуности посвећен династији Обреновић.

Изложба "Живот у Србији у 19. веку" приказује различите аспекте живота обичног човека и значајних културних и друштвених промена током 19. века.

Посетиоци могу, кроз уређење дома, културу исхране, негу тела, одевање, модирање, да прате трансформацију од османске културе до европске и изградњу грађанског друштва у Србији.

Централни део приземља резервисан је за повремене тематске изложбе, а овом приликом представљене су слике посвећене Првом српском устанку, у историографији познатом као Српска револуција, који је означио почетак ослобађања од вишевековне османске владавине и стварања модерне српске државе.

На спрату су аутентичне просторије са оригиналном декорацијом из времена изградње конака 1831. које су мало обновљене, а у осталим собама су изложене слике, графике, фотографије које сведоче о историји 19. века, личним и политичким биографијама чланова владарске куће Обреновић.

Музеј ће за посетиоце бити отворен сваког дана од 10 до 17 часова, осим понедељком.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво