Читај ми!

Окончава се снежна драма у Мађарској

Пробијена снежна блокада аутопута у Мађарској, аутобуси кренули од Ђера ка Будимпешти. Спасено више од осам хиљада људи, међу којима и неколико стотина наших држављана. У евакуацији појединих путника били укључени хеликоптери, војни гусеничари, као и тенкови.

20.56 - Аутобуси са путницима из Србије кренули из околине града Ђера ка Будимпешти.  Средњошколци из Сенте стигли у град Татабању, речено је агенцији Бета у МУП-у Србије.

19.50 - Већи део завејаних људи је збринут, а интензивно се ради на евакуацији преосталих путника, потврдио српски конзул у Мађарској Милан Вукосављевић. 

18.22 - Мађарска војска послала тенкове Т-72 да помогну извлачење путника који су заробљени у снежној мећави. Претпоставка је да ће се тешки тенкови лакше пробити кроз сметове. 

17.55 - Снег престао да пада. Завејани аутобус са путницима из Србије већ 23 сата стоји заглављен у снегу. Један од путника Драган Маглов рекао је за Интернет портал РТС-а да им је конзул Србије пренео да ће у наредна два до три сата бити евакуисани или да ће аутобус моћи да крене.

16.01 - Конзул Милан Вукосављевић рекао је за РТС да је једна осмомесечна беба евакуисана хеликоптером. Ускоро ће бити евакуисано и 12-годишње дете које је тешки срчани болесник. У помоћ петомесечној беби из аутобуса на ауто-путу пристигли и војни гусеничари.

15.15 - Стигао хеликоптер којим ће бити евакуисана петомесечна беба из аутобуса у Мађарској, потврдио је конзул Милан Вукосављевић. Ускоро се очекује и евакуација 12-годишњег детета из Србије, тешког срчаног болесника, које је у колони аутомобила.

13.35 - После интервенције Амбасаде Србије у Будимпешти, мађарске власти послале су хеликоптер за евакуацију петомесечне бебе из завејаног аутобуса, рекао конзул Амбасаде Србије Милан Вукосављевић.

12.05 - Један од путника у завејаном аутобусу Драган Маглов рекао је за Интернет портал РТС-а да још увек нису добили никакву помоћ. Каже да се у аутобусу налази неколико деце и једна беба и да су сви добро, али да су им потребни вода и гориво, због грејања.

После више од 25 сати снежне драме у Мађарској, збринут је већи број завејаних на путевима у тој земљи. Спасено је више од  осам хиљада људи, међу којима и неколико стотина наших држављана. Евакуисани су једна осмомесечна беба, 12-годишњег дете тешки срчани болесник, као и неколико старијих људи. У Амбасади Србије у Будимпешти кажу да је ситуација све боља, али да се нормализација саобраћаја очекује сутра. 

Према последњим информацијама, део завејаних смештен је у школама, домовима културе и разним објектима, а неки су наставили пут.

Све мађарске и аустријске службе за спасавање, па и војска са тенковима, интензивно раде на рашчишћавању путева и евакуацији преосталих путника.

Једна трака ауто-пута из правца Беча ка Будимпешти је отворена за саобраћај и колона у којој су и српски аутобуси кренула је ка Будимпешти. Друга страна аутопута М1 могла би да буде проходна током наредна 24 часа.

Сметови у близини града Ђера достижу висину и до три метра, због чега путари секу заштитне ограде ауто-пута како би се сва возила преусмерила ка Будимпешти.

Иначе за сада је између железничких станица блокирано и 18 возова.

Мађарска војска и екипе за ванредне ситуације покушавали су сатима да евакуишу хиљаде људи заробљених у завејаним возилима у западној Мађарској.

Конзул Србије у Будимпешти Милан Вукосављевић рекао је за РТС да су у помоћ пристигли  војни гусеничари, како би помогли у спасавању петомесечне бебе која се налази у једном аутобусу, али је мајка то одбила.

Драган Маглов, један од путника, рекао је да је хеликоптер надлетао аутобус, али да није успео да слети, након чега је стигао војни гусеничар који је понудио да превезе мајку и бебу.

Маглов је за РТС рекао да је неколико људи ишло пешке до бензинске пумпе и донело храну.

"Донели су четири, пет векни хлеба, нашли смо неке сланине овде и то смо дали људима да једу. Било је неколико сељана који су пролазили, и сада је било, неки су делили млеко. У аутобусу је добра температура, код нас се нико није смрзао", рекао је Маглов.

Он је, такође, рекао да су путници успели да од људи у околним возилима набаве још мало горива и нешто хране.

На том делу пута било је завејано више стотина возила, а међу њима је и аутобус са децом из Атлетског клуба "Војводина". Рекли су да су у средини колоне у којој је неколико хиљада људи. Стално их надлећу хеликоптери, а неки су већ ослобођени из сметова. Ференц Камаси из АК "Војводина" рекао је да имају довољно залиха хране и воде.

"Ми имамо апсолутно пуни комфор, грејање, воду, храну, своју коју смо понели тако да ми немамо никаквих проблема. Деца су добро расположена. Поред нас пролазе стотине људи у једном и другом смеру, иду купују кесе са храном, бензин носе да би се грејали у колима", рекао је Камаси.

Према његовим речима, смањила се снага ветра која је била око 100 километара на сат и мећаве и падавина више нема.

Амбасада Србије у Мађарској у сталном је контакту са путницима и Штабом за ванредне ситуације.

"Ситуација је све боља и долази полако до рашчишћавања терена у потпуности. Имамо неколико случајева где је хеликоптером евакуисана и беба и једно болесно дете, као и још неколико наших болесних држављана. Нормализација саобраћаја верујем да не може да се очекује до сутра, али обећали су нам да ће бити у најкраћем року", рекао је конзул Милан Вукосављевић.

Вукосављевић је раније рекао да је у возилима остало заробљено више хиљада људи, али да у Амбасади не располажу информацијама о броју српских држављана заробљених у возилима и возовима у Мађарској.

Он је навео да је најтежа ситуација између 68. и 83. километра ауто-пута М1, али да су завејани и околни мањи путеви. Додатни проблем је што су поједина возила остала без горива, а просечна температура у овом региону је минус четири степена.

Како је рекао, на ауто-путевима су пробијене банкине које раздвајају траке ауто-пута и где год је то могуће врши се евакуација возила. Допремљени су аутобуси за евакуацију и техника за укљањање возила.

Пет камиона за чишћење снега са десет чланова посаде нешто после 15 часова прешло је из Аустрије у Мађарску како би помогло у спасавању заглављених возача и путника, саопштило је предузеће за одржавање путне инфраструктуре Аустрије АСФИНАГ.

Такође је упућена и специјална фреза АСФИНАГ-а, која треба да направи пут кроз снег за конвој помоћи аустријског Црвеног крста.

Вукосављевић је истакао да се саобраћај у Будимпешти и на деоници од Будимпешти према Србији одвија без проблема, а аеродром у Будимпешти ради без застоја.

У Мађарској је нерадни дан због националног празника (15. март, Дан револуције 1848. године). Све званичне церемоније и свечаности планиране поводом тог празника, укључујући и церемонију подизања заставе и говор председника државе, отказане су због временских непогода, рекао је конзул Вукосављевић.

Завејано је 5.700 возила и 18 возова. 

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво