Читај ми!

Милиони изостанака из школе

Ђаци у Србији у прошлој години имали чак четири милиона неоправданих изостанака из школе. Сваки ученик, у просеку, направио 58 оправданих и шест неоправданих.

Како би се отклонило оно што је лоше у образовном систему, Министарство просвете је на основу инспекцијске контроле направило рачуницу. У прошлој години ђаци у Србији имали су чак четири милиона неоправданих изостанака из школе. У просеку, сваки ученик је направио 58 опавданих и шест неоправданих.

Највише су изостајали основци у Зајечару, а најмање њихови вршњаци у Новом Пазару. У средњој школи највише оправданих броје Крагујевчани 103, а неоправданих Сомборци – 13,9.

Разлози изостанака су досада, ненаучено градиво, али и калкулације, признају и ученици и наставници. Са старијим разредима расте и број изостанака.

Професори из Чачка и Крушевца кажу да се дешава да, када се читају обавештење о опоменама и васпитно-дисциплинским мерама, да та деца буду јунаци којима се аплаудира.

Како наводе, дешава се и да најбољи ђаци побегну са часова неочекивано.

"Није реч о дешавању унутар школе, него и унутар друштва. И образовање мора да добије место које му припада", истиче министар просвете Жарко Обрадовић.

Професори кажу да део кривице сносе и родитељи, који деци правдају изостанке. А како је основна школа обавезна, у другу школу, због неоправданих, премештено је 159 ученика.

Начелник Републичке просветне инспекције Велимир Тмушић рекао је да мора да се направи анализа после сваког неоправданог изостанка, да родитељ буде писано обавештен, да се појачано ради са учеником, да се васпитно ради са учеником, а не да се чека да он стекне услов да буде искључен, па да се покрене дисциплински поступак.

Министартво је обавезало школе да донесу правила понашања и запослених, и родитеља, и ученика. Њима се тачно одређује начин правдања изостанака детета са наставе.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво