Читај ми!

Како нам је покипело млеко?

Бура око млека се не стишава. Јавност збуњења различитим инфомацијама републичке и покрајинске владе о проценту афлатоксина у млеку. Mинистар пољопривреде оптужује покрајинског колегу да се проблем млека користи за дестабилизацију Владе. Свако ће морати да донесе одлуку за себе, поручује министарка здравља.

Спорно млеко Влада повлачи са тржишта, тражи додатне анализе лабораторије у Холандији, а грађанима поручује да немају разлога да брину за здравље.

Превентивно, избачени су млеко и млечни производи из исхране деци у новосадским вртићима. У београдским то не намеравају. У радњама и даље има свих врста млека, али се мање продаје.

О млеку су разговарали и посланици на Одбору за здравље и породицу. Додуше, не са позваним министрима здравља и пољопривреде, већ са њиховим представницима.

Посланици сматрају да је Влада требало брже да реагује и да изнесе прецизне податке о томе које млеко није добро.

"Несхватљиво ми је да изађете после толико дана с информацијом, да додате сад нову информацију која уноси панику: 'Ми смо послали на анализу у Холандију, то ће бити идуће недеље'", каже посланик Либерално-демократске партије Жарко Кораћ и пита да ли људи, у међувремену, да дају деци млеко.

"Да ли ја, као грађанин, треба да гледам да ли је млеко исправно по томе да ли је државни секретар попио целу чашу млека или је министар пијуцкао млеко. Неозбиљно је од нас као државе ако се тако односимо према грађанима", наглашава посланик Демократске странке Србије Милица Војић Марковић.

И напредњаци, чији је члан министар Кнежевић, траже да се грађанима јасно каже да ли је опасно конзумирати млеко и млечне производе.

"Поштујте пропис који постоји. Ако је пропис 0,05, онда проспите и баците све то млеко које се налази у трговинама у Србији", каже посланик Српске напредне странке Предраг Мијатовић.

Због млека су се тражиле и оставке – министра пољопривреде, Владе, па и покрајинског секретара Горана Јешића, који је први објавио податке о затрованости млека, и то на Твитеру.

Јешић тврди да је уопoзорио министра и премијера и да су сазнали први. "Министра Динкића сам звао и молио да каже председнику Владе да погледа резултате. Нисам добио никакву реакцију. Моја обавеза и као човека, појединца и политичара је да то објавим", наглашава Јешић.

На Јешићеву изјаву да он и сада пије млеко, али га не даје својој деци, реагује министар пољопривреде.

Министар Горан Кнежевић сматра је то жеља ДС-а да преко покрајинске администрације обори Владу Србије.

"При том, ударили су на оно што је најосетљивије у овом тренутку – здравље становништва. Видите те патетичне реченице покрајинског секретара за пољопривреду Горана Јешића: 'Ја нећу својој деци дати да пију млеко'. И ја имам четворо деце и сада сам монструм који даје својој деци да пију млеко", истиче Кнежевић.

Министар Кнежевић сумња и у веродостојност лабораторије која је урадила анализу на захтев покрајинске владе.

"Можда није случајно да је та акредитована лабораторија из Бечеја, која је у власништву 'Викторија групе'. Они су монополисти више година, утичу на тржиште сточне хране. Можда је то разлог свега овога", каже Кнежевић.

Појаву токсина у млеку баш у овом тренутку Горан Јешић објашњава чињеницом да се краве тек од децембра хране прошлогодишњим кукурузом.

"Потписујем да ће ниво афлатоксина расти, јер се све више конзумира кукуруза који није исправан, а све потиче из кукуруза", упозорава Јешић.

Министар Кнежевић истиче да је извршена контрола јавних складишта у којима држава држи своје количине кукуруза и да тамо нема афлатоксина.

"У наредном периоду ћемо поделити и фармама и млекарама тај кукуруз из Робних резерви који није токсиран, да би они могли са променом исхране, већ у року од три, четири дана да производе здраво млеко", каже Кнежевић.

Најважније је, наглашава министар, да је млеко на нашем тржишту безбедно за употребу.

Наредне недеље требало би да стигну резултати из холандске лабораторије и, ако буде утврђено повећано присуство афлатоксина, млеко ће бити уништено. У супротном, враћа се у продају.

Намирнице безбедне 

Надлежни кажу да се све намирнице контролишу и да код јаја, меса и других производа, није утврђено присуство токсина.

"Наравно да је безбедно. Зато постоји самоконтрола и дупла контрола надлежног органа", каже Сања Челебићанин из Ветеринарске инспекције.

Радмила Ресановић са Ветеринарског факултета објашњава да, када афлатоксина Б1 има у храни за стоку, постоји велика опасност да се оно нађе у јајима, месу, месним прерађевинама и јетри.

"Уношењем тих намирница, унесемо афлатоксин Б1 који је много опаснији по здравље људи од афлатоксина М1 који се налази у млеку", упзорава Ресановићева.

И у Министарству здравља кажу да нема разлога за панику, због сумње да у млеку и месу постоје канцерогене материје.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић поручује да је очигледно да ће сваки грађанин морати да донесе одлуку за себе и породицу.

"За два, три дана ћемо имати врло мерљиве резултате онога што нас све занима", каже министарка здравља.

Измерене ниске концентрације афлатоксина у млеку и процењено време изложености, не могу лоше утицати на здравље становништва, оцењује Институт за јавно здравље "Батут".

Произвођачи млека кажу да су се укључили у рад Владине Радне групе за праћење афлатоксина у храни и храни за животиње. Кажу да су појачали контролу, а сва храна за коју постоји и најмања сумња да је затрована биће повучена из употребе.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво