Предности пресађивања костног ткива

Тим нишких лекара и инжењера направио је матрицу костног ткива коју је населио матичним ћелијама. Матрица ће експериментално бити уграђена у животињски организам, а резултати би требало да покажу предност трансплантације костног ткива.

Први пут у Србији тим нишких лекара и инжењера направио је тродимензионалну матрицу костног ткива коју је населио матичним ћелијама. Она ће бити експериментално уграђена у животињски организам, а резултати би требало да покажу предност трансплантације костног ткива.

У Клиничком Центру Ниш већ пет година постоји банка костију у којој се чува материјал за транплантацију којим се коригују коштани деформитети.

У специјалном фрижидеру, дубоко замрзнути, чувају се делови зглоба кукова који се одстрањују пацијентима при уградњи ендопротезе. Температура од минус 80 степени, омогућава коришћење ткива за транпланатцију, неколико месеци после узимања материјала.

Главна инструментарка Клинике за ортопедију Зорица Стојиљковић каже да је захваљујући банци костију пацијенту из околине Мерошине недостатак дела бутне кости допуњен трансплантираним ткивом. Пацијенту се мишић развија, хода и мишићи му се не коче.

Потенцијални донор костног ткива, чије се здравље проверава два пута за четири месеца, не сме бити заражен вирусима, посебно ХИВ-ом и хепатитисом. Транплантацијом се замењују одстрањени делови костију код оболелих од бенигних тумора, отворених прелома или замене разлабављених протеза кука.

Директор Ортопедије КЦ Ниш др Милорад Митковић каже да се трансплантација костног ткива разликује од трансплантације осталих ткива.

"Костно ткиво не може да опстане много времена на месту где смо извршили трансплантацију јер постоје ћелије које разарају једно то ткиво", објашњава др Митковић.

Зато траплантирану кост организам најчешће користи само као основу за изградњу нове кости.

Предности пресађивања костног ткива ортопед Иван Мицић видео је на усавршавању у Јужној Кореји, у којој је, каже, савест људи јача од вере, па се транспланатција костију са кадавера одавно користи.

"Сама хирургија трансплантације са кадавера, или са живог донора, коштаног или тетивног мишићног ткива, представља нову ревоулицију у хирургији и ортопедији", рекао је др Мицић.

Иако годишње у Нишу 500 пацијената оперише кукове, само је петина, због специфичних параметара, донор костног ткива.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво