ЈНА изгубила Југославију

Својим понашањем, неспремношћу за унутрашњи рат, ЈНА је убрзала ратна дешавањаа на простору бивше Југосллавије, сагласни су учесници трибине Центра за културну деконтаминацију, посвећене улози армије у том рату.

Грађани Србије свакодневно плаћају цену рата на просторима бивше Југославије. ЈНА је, сматрају учесници трибине Центра за културну деконтаминацију, посвећене улози армије у том рату, могла да утиче на начин разрешавања југословенске кризе. Међутим, својим понашањем, неспремношћу за унутрашњи рат, ЈНА је убрзала ратна дешавања.

ЈНА је био једини актер који се деценијама увежбавао за рат и од кога се очекивало да је спремна да заштити уставног поретка и територијалног интегритета Југославије. Доносиоци одлука тих година тврде да армија није имала одрешене руке.

Председник председништва СФРЈ од 1990. до 1991. године Борисав Јовић каже да је придавање политичког значаја ЈНА за распад државе пренаглашено у односу на оне који су рат изазвали.

"Армији се тако неке ствари прикаче које она није радила и у сукобима,  а сукобљавала се онда кад су њене јединице нападане и кад је штитила неке цивиле, то није био њен рат", рекао је генерал Стеван Мирковић.

Они који су гледали распад државе кажу да није тачно да ЈНА није имала велику улогу у почетку рата. Ипак, то је једина војска коју су сви пљували па и Србија.

"Србија пљује по ЈНА не зато што је учествовала у свему томе него зато што није победила и остварила снове, Карловац, Карлобад, Вировитица", рекао је бивши судија Војног суда Ђорђе Дозет. 

Пропадање државе и јединства војске уздрмао је мали одзив на мобилизацију али и национална револуција и долазак Милошевића у Србији.

"Појавили су се четници, видели смо људе са кокардама и ја мислим да је то радила служба безбедности и да је тај маскенбал по Србији био евидентан", каже Весна Пешић.

Сведоци нестанка војне машинерије која је бројала од 250 до 300 хиљада људи кажу да је почетком рата ЈНА заправо бирала између комунизма и Југославије. Својим одлукама изгубили су Југославију.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво