Читај ми!

Кад срце почне да попушта

Кардиолози упозоравају да срчану слабост у свету има чак 15 и по милиона људи и да се сваке године та дијагноза постави код још три и по милиона људи. На самиту у Београду договорено да се о формирању европске мреже за ту биолест и дефинисању критеријума за оснивање специјализованих центара за њено лечење.

Срчане болести и даље су најчешћи узрок оболевања и умирања, и у свету, и у Србији. Кардиолози упозоравају да срчану слабост у свету има чак 15 и по милиона људи и да се сваке године та дијагноза постави код још три и по милиона људи.

У Београду је одржан "Европски самит о срчаној слабости". Разговарало се о начинима повезивања центара и европских удружења како би се остварио бољи приступ у лечењу и превенцији срчане слабости, јер најтежи облици годишње однесу више живота него рак дојке и дебелог црева заједно.

Малаксалост праћена замарањем, вртоглавица и отицање ногу, нарочито око чланака, то су само неки од симптома попуштања срчаног мишића, сигнали којима срце шаље поруку да није у стању да обезбеди довољно крви за циркулацију и довољно кисеоника за све ћелије у организму. То може да буде и порука виталног органа да већ дуго трпи последице неке друге болести.

"Када се симптоми већ појаве наше шансе за лечење су велике, али је боље да јасно дефинишемо групе које би могле да оболе од срчане слабости, а то су управо људи са повишеним срчаним притиском, шећером у крви, са повишеним холестеролом, људи који имају урођене или стечене срчане мане", каже директор Клинике за кардиологију КЦС-а Петар Сеферовић.

Више од 50 експерата из 33 земље на Самиту у Београду договорили су се о формирању европске мреже за срчану слабост и дефинисању критеријума за оснивање специјализованих центара за њено лечење.

"Сваки динар који је утрошен на бригу и лечење пацијената који болују од срчане слабости , вратиће вам се двоструко, јер захваљујући томе они ће бити мање одсутни са посла, краће ће лежати у болници, живеће боље и што је најважније, живеће дуже", каже председник Асоцијације за срчану слабост Стефан Анкер.

Дарко Миличић из Хрватске каже да и у тој земљи људи највише умиру од болести срца и крвних судова.

"Скоро сваки други грађанин Хрватске умире од срца. Ми смо у лечењу тешке фазе затајења срца постали веома успешни у последњих десет година јер смо развили трансплантацијиски програм и програм механичке потпоре срца, јер то мора ићи једно са другим", истиче Миличић.

И прошле године Хрватска је била друга у свету по броју трансплантација срца. Србији нуде подршку и помоћ за успостављање тог програма, јер је ново срце често последња нада за оболеле од срчане слабости.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво