Читај ми!

Србија се клања свим јунацима

Кумановска битка није била само почетак Првог балканског рата, већ и завршна етапа српске револуције, рекао премијер Ивица Дачић. Он је на отварању изложбе посвећене стогодишњици Кумановске битке поручио да се Србија данас и увек клања свим јунацима у борби за слободу и да их никада није, нити ће их заборавити.

Премијер Ивица Дачић отворио је у Војном музеју на Калемегдану репрезентативну изложбу посвећену стогодишњици Кумановске битке, одакле је поручио да се Србија данас и увек клања свим јунацима у борби за слободу и да их никада није, нити ће их заборавити.

Дачић је истакао да Кумановска битка није била само почетак Првог балканског рата, већ и завршна етапа српске револуције.

"Тада су сви знали да је Кумановска битка у најнепосреднијој вези са Косовским бојем 1389. године. Та српска битка над биткама, симболички је завршена 70 километара југоисточно од Косовог поља и 523 године касније", рекао је Дачић.

Премијер је додао да је и Београд тада био окићен паролама "За Косово - Куманово".
Дачић је истакао да изложба у Војном музеју посвећена јунацима са Куманова, али и свим другим јунацима који су се борили за слободу.

Према његовим речима, Кумановска битка и Балкански ратови су пример заједничког циља балканских држава и ратова који су имали највећу подршку народа у целој историји.

"Владао је консензус да је дошло време да се заврши турска окупација", рекао је Дачић.

Начелник музеолошког одељења Војног музеја потпуковник Иван Мијатовић рекао је да је мали број артефакта сачуван из периода Кумановске битке и да је већина уништена у ратовима који су уследили после тога, а да је изложба управо уприличена да на једном месту сакупи оно што је сачувано.

Према његовим речима, изложба се састоји од 102 фотографије и 52 предмета представљених кроз модерну композицију.

Аутори изложбе "100. година од Кумановске битке - Србија у Балканским ратовима 1912-1913. године" су кустоси музеја поручник Дејан Миливојевић, Вук Обрадовић и Наташа Томић.

Отварању изложбе присуствовао је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Љубиша Диковић, представници ВС, војни аташеи страних амбасада у Београду и представници Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије 1912-1913.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво