Читај ми!

Дедовина враћена после шест деценија

У свом најновијем извештају о Србији, Европска комисија похвалила је примену Закона о враћању одузете имовине и обештећењу. Поднето је око 9.000 захтева за реституцију, а грађани добијају решења о враћању имовине која је њиховим прецима одузимана пре више од шездесет година.

Европска комисија похвалила је Србију за спровођење реституције. Откако је почело подношење докумената за повратак одузете имовине, на шалтерима пошта Србије примљено је око 9.000 захтева, највише у Новом Саду.

Милена Комненовић каже да није могла да верује када је пре неколико дана добила решење о повраћају имовине која је пре шездесет година одузета њеном деди. Документа је предала у мају.

"Решено је веома брзо и морам да кажем да сам веома задовољна, с обзиром на то да у овој земљи ретко која државна институција обавља свој посао тако брзо и марљиво. Иначе, то је и морална сатисфакција за моју породицу, пошто је мој деда био велики неимар", каже Милена Комненовић.

И у Европској комисији сматрају да је остварен напредак у погледу имовинских права. У најновијем Извештају о напретку евроинтеграција Србије, поздрављена је примена Закона о враћању одузете имовине и обештећењу.

"Грађани Србије воде велику битку дуже од десет година и коначно је донет закон и остварен је велики напредак, што ми поздрављамо. Агенција за реституцију доноси решења о враћању имовине. Стигао је велики број захтева и ми пратимо њихов рад и у томе добро сарађујемо", напомиње шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер.

У Агенцији за реституцију позитивне оцене сматрају великим признањем, не само за њих већ и за државу. Кажу да посао раде одговорно и ефикасно. За сада имовину враћају само у натуралном облику.

"То је за сада и једино могуће. Што се тиче новчане компензације, она ће бити могућа тек након три године од почетка овог процеса, али добрим радом у враћању имовине у натури грађани су задовољни. Добијају имовину која одмах има своју вредност, коју могу економски да експолатишу", објашњава директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић.

До сада је враћено преко 15.000 квадрата пословног простора, између осталог, хан у Новом Пазару стар 200 година, Културни центар "Павиљон Вељковић" у Београду и многа друга здања. Враћено је и око 1.500 хектара пољопривредног земљишта и 5.000 хектара шуме.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво