Читај ми!

Дан достојанственог рада

Велика конкуренција на тржиту рада и раст цена угрожавају право на пристојан живот, указују Синдикати на Дан достојанственог рада. Доношењем Закона о синдикатима или изменама Закона о раду, радници могу добити веће могућности да промене услове рада на боље.

Светски је дан достојанственог рада који се у Србији обележава четири године. Достојанствен рад подразумева посао где се може зарадити за пристојан живот, на коме се штите права радника и где постоји одговарајућа социјална заштита.

Достојан рад значи довољно радних места, поштовање права радника, исте услове и могућности зараде мушкараца и жена, социјални дијалог, право на синдикално организовање и спречавање експлоатације радника.

Са стопом незапослености од 25,5 одсто у европском смо врху. Због велике конкуренције на тржишту рада радници су све чешће изложени мобингу и кршењу радних права, али се плаше да то и пријаве.

"Фактички на два запослена имате једног незапосленог и онда послодавци врло лако уцењују по том питању и због тога имамо много мање права него што смо имали у ранијем периоду", каже Љубисав Орбовић, председник Савеза Самосталних синдиката Србије.

Мобинг који у скоро 70 одсто случајева чине послодавци тешко је доказати, а мање од једног промила починиоца до сада је судски кажњено.

Према анкетама синдиката више од осам одсто запослених бар једном недељно изложено је мобингу,  а 70 одсто њих је присуствовало мобингу. Најновији подаци о расту цена због суше и већег ПДВ-а говоре да је и онима који раде потребна просечна зарада за плаћање рачуна.

Жељко Веселиновић, председник УСС "Слога" каже да радници раде за мале плате, које им касне и како каже, немају готово никакве услове рада, често и без ХТЗ опреме.

"Притиснути су са свих страна и онда дођете у једну ситуацију да видите да у Србији данас нема достојанственог рада. Тог неког достојанства постоји још у неким државним установама зато што ту још увек важе неки колективни уговори", каже Веселиновић.

Захтеве радника тешко је претворити у законска решења због лошег Социјалног дијалога у Србији. Тек доношењем Закона о синдикатима или изменама Закона о раду, радници могу добити веће могућности да промене услове рада на боље.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво