Читај ми!

Дигитализација српских службених новина

Челници НБС-а и "Службеног гласника", Јоргованка Табаковић и Слободан Гавриловић потписали уговор о дигитализацији српских службених новина од 1813. до 2013. године. На једном месту у ПДФ формату имаћемо два века правног система Србије, истакао Гавриловић.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и генерални директор ЈП Службени гласник Слободан Гавриловић потписали су данас уговор о сарадњи на пројекту дигитализације српских службених новина од 1813. до 2013. године.

Службеном гласнику овим уговором је омогућено коришћење дигитализованих бројева Новина сербских за период од 1883. до 1919. из Архива НБС.

Дигитализација пројекта ће корисницима омогућити системско претраживање архиве, како по именима и појмовима, тако и по врсти грађе и датумима.

Први део овог пројекта треба да буде окончан до августа 2013. године, када ће бити свечано обележена два века српских службених новина.

Гувернер Јоргованка Табаковић је навела да се дигитализацијом попуњава празнина о прошлости са једне стране, док са друге стране показује да је сарадња, а не конкуренција на истом послу нешто што треба да буде идеја водиља у наредном периоду.

"Кажу да писањем стварамо решетку желећи да задржимо део времена који проживљавамо, а ова решетку коју су направиле наше колеге дигитализацијом новина је диван послужавник историје српске културе", навела је Табаковић.

Према њеним речима, Закон о Народној банци Краљевине Србије којим је она основана, као и све следеће измене и допуне, извештаји са зборова акционара, прегледи добити, објаве о стављању новчаница у промет, дневни курсеви валута, огласи и други материјали у вези са Народном банком штампани су баш на страницама Новина сербских.

Директор ЈП Службени гласник Слободан Гавриловић је рекао да је идентичан уговор потписан и са Народном библиотеком Србије, као и да је у међувремену скениран материјал за период од 1919. до 1945. који није обухваћен овим уговорима.

"Након овог потписивања ми ћемо заједно, на једном месту у ПДФ формату имати два века правног система Србије", истакао је Гавриловић.

Према његовим речима, Новине сербске су посебно значајне за правни систем, а напредном претрагом ће корисници моћи да пронађу било који закон, уредбу, намештења, разрешње, одликовање, помиловање..

Осим тога, како је навео, моћи ће да виде и део културног блага који је скиврен иза правног, јер су сарадници новина били и највећи књижевници.

Током 2007. године Архив НБС је дигитализовао и поставио на интернет-страници више од 9.900 бројева Српских новина за период 1883-1919, које се чувају у Библиотеци и Архиву НБС.

Потписивањем уговора о сарадњи ЈП Службени гласник ће се омогућити коришћење дигитализованих бројева који се налазе у Архиву НБС, што ће олакшати и убрзати обиман и сложен посао дигитализације српских службених новина.

Поред неоспорног културно-историјског значаја за трајно очување садржаја и идентитета научноистраживачке и политичко-правне ризнице Србије, реализација овог пројекта ће дати велики допринос потребама данашњице и модернизације националног законодавства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво