Читај ми!

Амерички "хамери" за српску војску

Америчка влада донирала Војсци Србије 17 возила типа "хамер" у вредности од 2,9 милиона долара. Намера је да возила, пре свега, буду коришћена у мировним операцијама под окриљем УН, рекао министар одбране Александар Вучић.

Војсци Србије је данас у Техничко-ремонтном заводу у Чачку предато 17 специјалних теренских возила HMMWV (популарно Humvee), који су донација америчке владе у оквиру програма подршке српским оружним снагама.

Први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић је, на церемонији примопредаје, прецизирао да ће највећи део тих возила бити предат 31. батаљону, Треће бригаде Копнене војске Србије у Зајечару, а део у бази Југ код Бујановца, али да је, пре свега, намера да та возила буду коришћена у мировним операцијама под окриљем УН.

"Вредност возила је 2.887.463 долара, дакле велика вредност за нашу земљу која се налази у економској кризи, и ми смо захвални нашим америчким пријатељима што су дали све од себе да возила дођу у Србију", рекао је Вучић америчкој амбасадорки у Београду Мери Ворлик и представницима америчке војске, који су присуствовали церемонији уручења.

САД су, како је навео Вучић, у војно-одбрамбеном делу један од најважнијих партнера Србије и Влада Србије се нада да ће оваква сарадња, помоћ и подршка САД бити настављена и у будућности.

"Ми, међутим, морамо да уз наставак те врсте сарадње радимо на побољшању сопствених капацитета и то је оно чему ћемо посветити посебну пажњу у протеклом периоду", рекао је Вучић, који је уз осмех рекао да је у Министарству одбране, када су возила кренула из Балтимора пут Солуна, настала нека врста славља.

Министар је најавио долазак још једног контигента од четири возила и опреме у вредности од два милиона долара, током наредне године, указујући да је уз побољшање сарадње са другим земљама, неопходно радити и на унапређењу сопствених капацитета и производње, преноси дописник РТС-а.

Амбасадорка САД је изјавила да куповина ових возила представља још једну потврду продубљивања сарадње оружаних снага Србије и САД, и објаснил да донација, осим теренаца, обухвата и комплет алата и резервне делове како би возила била што дуже у употреби".

"Знамо да ће Војска Србије користити ова возила како би што више развила капацитете за учешће у мировним мисијама ЕУ и УН, а ми смо спремни да у највећој могућој мери помогнемо те напоре Србије", рекла је Ворлик, најавивши да ће, вероватно током следеће године, бити достављена још четири возила и опрема за обуку на терену, вредни додатних два милиона долара.

Свечаности је присуствовао и начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић.

"Хамер" или "хамви" је популарни назив за теренско возило HMMWV (енг. - Високо-мобилно мултинаменско возило точкаш).

Министарство одбране је у априлу саопштило да је почела израда 21 возила типа „хамер" за потребе Војске Србије.

Стручну и административну подршку у поступку обезбеђивања возила пружиле су Канцеларија изасланика одбране и Канцеларија за сарадњу у области одбране Амбасаде САД у Београду, док су средства за набавку оклопних возила обезбеђена из помоћи коју је Војска Србије добила од Америчког фонда за међународну помоћ (ФМФ).

Амбасадор Србије у САД Владимир Петровић је у априлу посетио је постројење фабрике "АМ General" које се налази у савезној држави Индијани и том приликом њени представници изразили су заинтересованост да посете крагујевачку фабрику "Застава камиони" као потенцијалног партнера за производњу "хамера" у Европи, саопштило је тада Министарство одбране.

У Европи постоји само једно постројење за производњу "хамера", и то цивилне варијанте, у руском граду Калињинграду на Балтичком мору.

У Србији је до сада "хамере" користила само Противтерористичка јединица Жандармерије МУП-а Србије, а један примерак возила, који је заробљен од Американаца током рата 1999. године, изложен је испред Војног музеја на београдском Калемегдану.

Број коментара 49

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво