Читај ми!

Двадесет година самоће

У Плешини код Урошевца Смиљка Бајчетић 20 година живи сама, а последњих 13 у албанском окружењу, без иједног сународника у селу. Месечно прима свега 45 евра. Помаже јој само комшија Авдија Мустафа.

Смиљка Бајчетић је међу малобројним српским житељима Урошевца. По окончању рата пре 13 година остала је у селу Плешини зато што јој комшије Срби нису јавили да одлазе, а сама се није усудила, јер не зна како би се снашла на другом месту.

Смиљка већ двадесет година живи сама, а последњих 13 у албанском окружењу, без иједног сународника у селу. Прича како јој је веома тешко, пошто нема пензију, већ само примања од свега 45 евра месечно.

Тих 45 евра је пензија коју јој даје косовска влада. Од власти у Србији не добија ни социјалну помоћ.

Немоћна је да обрађује имање око куће саграђене 1926. године. Помаже јој комшија Авдија Мустафа.

Он каже да код баба-Смиљке долази кад год има времена, понекад само кратко, до прозора, да види како је.

Баба Смиљка има пара за хлеб, а уз њега, шта се нађе. У башти иза куће нешто поврћа. Башту обрађује комшија Авдија. Пола даје баби Смиљки, а пола узима за своју породицу.

Бака Смиљка има 81 годину. Може сама да хода, али је повијене кичме. Прича како јој је кичма повијена од рада, али и од напада од пре неколико година када су јој двојица провалила у кућу. Прича како су је тукли по леђима и отели 1.000 евра.

Нападачи су одлежали по две и по године затвора, али новац нису вратили. Смиљка Бајчетић има сестру и брата који са породицама живе у Београду. Очекује да је сестра обиђе у септембру.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво