Читај ми!

"Сретење" на захтев родитеља

Епископ шабачки Лаврентије каже да је Центар за одвикавање од дрога "Сретење" у Јадранској Лешници формиран на захтев родитеља зависника. Да није дат благослов, црква би била критикована, навео владика, уз жаљење што је губитком једног живота добра намера доведена у питање.

Центар за одвикавање од дрога "Сретење" у Јадранској Лешници, у којем је претучен и преминуо један штићеник, отворен је по захтеву родитеља зависника, рекао је владика шабачки Лаврентије.  

"Велики број породица наркомана годинама је вапио за помоћ да се на овом простору формира центар за њихово збрињавање и лечење. Ми смо изашли у сусрет њиховом апелу и основали Центар", наводи се у саопштењу епископа Лаврентија.

"Да смо одбили да дамо благослов за рад овога Центра били би, вероватно, изложени критикама и оптужбама да Црква ништа не ради, да не разуме време, да не брине о свом народу, да је неактивна, да је конзервативна, да није као црква у Европи", навео је владика Лаврентије.

Према његовом мишљењу, у Центру за одвикавање од дрога спасени су многи млади људи, али је све доведено у питање губитком једног живота.

Епископ је навео да је током службе у Европи упознао рад сличних центара при цркви, али је изразио сумњу да је наше друштво способно за такав вид лечења зависника.

"Очито је да код нас, после свих искушења и ломова кроз које је наше друштво прошло и пролази, тако нешто не може довољно добро да функционише. Очигледно није довољна само добра намера, каква је била наша. Потребан је, пре свега, висок ступањ одговорности, затим, стручност, компетентност, искуство и знање, као и шира друштвена подршка. Свега тога, бар када је у питању овај посао, нама недостаје", навео је Лаврентије.

Епископ је упутио извињење јавности која је трагичним догађајем у Центру за одвикавање од дрога "Сретење" узнемирена.

У том Центру, у понедељак 6. августа, пронађено је тело штићеника Небојше Зарупца, а за његову смрт окривљен је свештеник Бранислав Перановић, управник Центра.

Према наводима истражног судије Слободана Велисављевића, Перановић је осумњичен за убиство наношењем бројних удараца дрвеном мотком и песницама, што је изазвало повраћање и гушење желудачним соком. 

Перановићу је одређен једномесечни притвор, а епископ Лаврентије га је суспендовао до окончања поступка. Центар у Јадранској Лешници код Лознице званично је затворен одлуком Епархије шабачке.

Перановић је у жижу јавности доспео 2009. године пошто је објављен снимак како су штићеници центра "Црна река", чији је управник раније био, пребијани лопатом. Црква је тада почела судски поступак против свештеника, али он није окончан, као ни грађанска парница против њега.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво