Читај ми!

Афера "Фајзер": У Србији сви изненађени

Републичко јавно тужилаштво испитаће наводе америчких колега да је фармацеутска компанија "Фајзер" и у Србији давала мито да би продавала лекове, сазнаје РТС.

Наводе да је америчка фармацеутска компанија "Фајзер" подмићивала и српске лекаре и здравствене званичнике како би регистровала нови лек на нашем тржишту и повећала продају испитиваће Републичко јавно тужилаштво.

Како РТС незванично сазнаје, биће проверени сви наводи из пријаве коју је Комисија за хартије Сједињених Америчких Држава поднела против те фармацеутске компаније, а који се односе на Србију.

Уколико се утврди да постоји сумња да је неко прекршио закон биће донета одлука о евентуалном покретању кривичног поступка.

У најновијој фармацеутској афери наводи се да је америчка компанија "Фајзер" десет година, од 1997. до 2007. подмићивала и лекаре и високопозициониране здравствене званичнике у Србији, Хрватској, Чешкој, Италији, Кини... и да су на мито дали милионе долара.

У Удружењу које окупља произвођаче иновативних лекова у Србији, а чија је чланица и "Фајзер", кажу да немају податке о евентуланом кршењу прописа.

Ја таквих индиција немам и позивам свако ко има те податке да се обрати удружењу, ако су етичке повреде, а за све друго надлежним органима ове земље", рекао је Бојан Тркуља, председник Удружења Иновија.

И у Министарству здравља наводе да немају податак о којим лекарима или установама је реч. Подсећају да су односи лекара и фармацеутских кућа уређени у складу са европским прописима.

"Ти прописи у суштини омогућавају лекарима да имају право да у сарадњи са индустријом одлазе на конгресе, стичу нова знања, али свакако немају право да прописују или протежирају одређене спонзоре који су им платили такав пут", рекла је Зорица Павловић из Министарства здравља.

Павловићева каже да  су то спорадични случајеви и верује да они не могу нарушити сигурнст грађана и здравственог система. 

"Фармацеустке куће су у обавези да све што спонзоришу ставе на свој сајт, значи да инспекције, било да су питању пореска или здравствена инспекција могу да се информишу да ли се фармацеутска кућа придржавала правилника, а правилник је јасан, сваку ситуацију добро регулише", каже директорка Лекарске коморе Србије Татјана Радосављевић.

Ипак, изјаве неких лекара у Србији, али и у суседним земљма, да од количине преписаних лекова неког произвођача зависи да ли ће им бити плаћен одлазак на неки конгрес, отварају сумњу да ли доктор у таквој ситуацији преписује лек који је најбољи за пацијента или онај који му плаћа пут.

"У примарној здравственој заштити радим већ 20 година, а терапију коју преписујем прилагођавам сваком пацијенту понаособ", каже Мирјана Миладиновић из Дома здравља Палилуа.

А какве су шансе да ускоро сазнамо кога је све подмићивала америчка компанија, можда најбоље говори вест да је "Фајзер" пристао да америчкој влади плати 60 милиона долара казне, кко би се повукле оптужбе.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво