Читај ми!

Перановићу једномесечни притвор

Свештенику СПЦ Браниславу Перановићу, оптуженом за убиство штићеника Центра за одвикавање од дроге "Сретење" Небојше Зарупца одређен једномесечни притвор. Предвиђена казна за убиство, за које је Перановић оптужен, од 5 до 15 година.

Истражни судија Вишег суда у Шапцу Слободан Велисављевић одредио је једномесечни притвор свештенику СПЦ Браниславу Перановићу, оптуженом за убиство Небојше Зарупца (39), штићеника "Центра за одвикавање од дроге - Сретење".

Због смрти у Јадранској Лешници, осим Бранислава Перановића, још неко ће морати да буде позван на одговорност, рекао је епископ јегарски Порфирије

Саслушање пред истражним судијом трајало је три и по сата и оптужени је изнео своје виђење случаја и рада Центра, рекао је судија Велисављевић.

"Он је детаљно одговарао на питања о случају и самом раду Центра за одвикавање од дроге. Осумњичен је за убиство изазвано великим бројем удараца дрвеним штапом и песницама услед чега је Зарубац пао у несвест и удавио се желудачним соком, што је званичан извештај патолога", рекао је Велисављевић.

Судија је навео да ће коначну квалификацију дела бити потребно додатно вештачење, а предвиђена казна за убиство, за које је оптужен свештеник Перановић, је од 5 до 15 година.

Према наводима истражног судије Велисављевића, тело штићеника Центра пронађено је у понедељак око 20.30 часова, у помоћној кући свештеника Бранислава Перановића удаљеној два километра од центра за одвикавање.

Да ли је и ко Перановићу одобрио рад у Центру, није могуће сазнати у Одељењу за планирање и изградњу у Лозници.

Судија Велисављевић каже да је центар основала Епархија шабачка. "То је област која није у довољној мери регулисана, која је препуштена и појединцима и постоји једна правна празнина, која се могуће на неки начин и злоупотребљава", каже Велисављевић. 

Мајка настрадалог Небојше Милица Лукић сина је видела пре само седам дана и каже да је изгледао много боље.

"Не знам кога бих осудила и ко је одговоран, ја сам беспомоћна, покушавала оно што сам могла и колико сам могла, нисам ништа успела", прича Небојшина мајка.  

Перановићу забрањено свештенодејство

Истовремено, епископ шабачки Лаврентије је од данас "привремено забранио свештенодејство" свештенику Браниславу Перановићу.

"Због основане сумње да је свештеник Бранислав Перановић починио убиство, епископ шабачки га ставља под привремену забрану свештенодејства до окончања кривичног поступка", саопштила је Епархија.

Како је наведено, владика је задужио Епархијски црквени суд да прати ток кривичног поступка и предузме одговарајуће мере према својим овлашћењима.

Након убиства штићеника Центра за одвикавање од болести зависности у Лешници и хапшења Бранислава Перановића, око 50 штићеника вратило се кућама.

Иначе, протојереј Бранислав Перановић јавности је постао познат 2009. године, када се појавио снимак из Рехабилитационог центра за лечење наркомана "Црна Река", где је био управник. На том снимку види се како он и његов сарадник туку своје штићенике лопатама и песницама.

Пре три године, на захтев Синода Српске православне цркве тадашњи владика Артемије је распустио Центар, а Перановић је претходно смењен са места управника.

Општинско тужилаштво у Тутину поднело је оптужницу против Перановића за кривично дело мучења и насиља. Суђење је завршено крајем прошле године и чека се пресуда тутинског суда. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво